Terveisiä arjesta: Winter is coming

Taannoisen hittisarjan motto kaikuu mielessä, kun syyslukukausi käynnistyy. Nyt jos koskaan sopii pelätä, että lomaopen kesä on ollut ennenaikaista riehaantumista. Pandemia-ajan arki vyöryy päälle.

 

Tällaisina aikoina opettaja on sankari, joka toteuttaa virkamiehistön asettamia, vinhaan vaihtuvia mutta arjessa toteuttamiskelvottomia askelmerkkejä pulpettien desinfoinnista turvavälien noudattamiseen.

Ennen kaikkea koronaope on kameleontti, joka hyppää hetkessä luokkaopetuksesta verkkopedagogin viittaan, huolehtii opiskelijoidensa psyko-fyysis-sosiaalisesta kehityksestä pätkivän verkkoyhteyden äärellä ja haastaa jokaista opiskelijaa kunkin yksilöllisellä lähikehityksen vyöhykkeellä.

 

Sankari saa taas kehittää pedagogiikkaansa. Suomessa on maailman parhaimmat opettajat, ja joustava kansankynttilä antaa opetusta samaan aikaan sekä etänä että luokassa.

Hän tarjoaa molemmilla tavoille opiskeleville sekä yksilöllisen että ryhmämuotoisen etenemisen mahdollisuuden.

Ammatillisessa koulutuksessa muistetaan mahdollistaa kuhunkin toteutustapaan nopea, hidas, työvaltainen, monimuotoinen sekä integroitu polku. Kaikkia polkuja ja toteutustapoja tulee tietysti yhdistellä ennakkoluulottomasti ja yksilöiden tarpeisiin räätälöiden.

Asiakaspalveluhymy hioutuu huippuunsa.

Pandemia-ajan julkisessa keskustelussa näkyy yhteiskunnan kieroutunut suhde kouluun. Onneksi kansankynttilä kehittää, kehittyy ja kestää.

Asiakaspalveluhymy hioutuu huippuunsa, kun nyökyttelee kommenteille kotikoulun pyörittämisestä, verkko-opetuksesta, läksyjen liiallisesta tai liian vähäisestä määrästä sekä tavoista, joilla koulua tulisi tänäkin syksynä kehittää.

 

Talvi tulee. Brace yourselves, kollegat.

 

Saija Leiding työskentelee ammatillisen oppilaitoksen digitaalisen pedagogiikan tiimissä.

Lue samasta aiheesta