Terveisiä arjesta: Tärkein toive pukille

Aluksi arvoitus: Minkä samalla kirjaimella alkavan kahden maan välissä on Suomi? Vastaus tuonnempana. Ei saa kurkkia!

Joulusesonki alkaa näkyä markettien makeisvalikoimassa: Pukit, tontut, enkelit ja lumiukot tervehtivät pakkauksien kyljissä. Joulupukin kirjettäkin pitäisi alkaa sorvata. Kausi alkaa jo lokakuussa ja toivomuslistasta uhkaa tulla pitkä.

Pukilla on ikää, ehkä kaihikin vaivaa, joten toiveiden suhteen tiivistetysti vain yhden kohdan lista: Anna meille yliopistolaisille rahaa toteuttaa sitä tehtävää, jonka vuoksi olemme yliopistoissa töissä. Haluamme keskittyä oikeaan työhömme: opetukseen ja tutkimukseen. Varjele meitä turhanpäiväisiltä hallintosulkeisilta.

Porkkana on keppiä ilmastoystävällisempi tapa lisätä tuloksia.

Tällä lahjalla tulisi ratkaistua monia muitakin ongelmia mukaan lukien työuupumus ja sisäilmaongelmat. Saisimme johtamisesta ja työntekijöiden hyvinvoinnista kiinnostuneita esimiehiä, jotka ymmärtäisivät kasvisten merkityksen: Porkkana on keppiä ilmastoystävällisempi tapa lisätä tuloksia.

Porkkanoiden kasvatus kuormittaa maapalloa huomattavasti vähemmän kuin keppien. Opetuskoneina toimiville opettajille mahdollistettaisiin aidosti aikaa opetuksensa kehittämiseen ja tutkimukseen.

Ilmastoraportin luomaa ahdistusta helpottaisi hiilijalanjäljen pieneneminen, kun lentokoneiden ei tarvitsisi kuljettaa aivojamme ulkomaille suotuisampaan ilmastoon ja tutkimustulokset jäisivät hyödyttämään maatamme. Vuodenvaihteen jälkeen maksettava puolen prosentin järjestelyerähän on myös huomattavasti alle maapallon lämpenemiselle asetetun 1,5 prosentin rajan!

Tässä vaiheessa alkaa usko joulupukkiin horjua: Voiko yliopistoista todella tulla Suomen parhaita työpaikkoja?! Eihän edes pukki voi sellaista luvata, ministeriön visio kylläkin.

Pienenä ekstrana Joulupukki voisi tuoda tullessaan helpomman matkalaskuohjelman. Sellaisen, joka ei väittäisi Suomen sijaitsevan Sudanin ja Surinamin välissä.

 

Mirkka Ali-Laurila opettaa suomea Åbo Akademin kielikeskuksessa ja pitää pääluottamusmiehenä henkilöstön puolta.