Terveisiä arjesta: Ruokapöydästä Marsiin

Ruokapöytäkeskustelu päiväkodissa. Eräs lapsista kertoo aurinkokuntaamme käsittelevästä kirjasta. Vastoin seurueen arkikokemusta hän väittää, että Mars on väriltään punainen, mistä muut ovat eri mieltä.

Uudet opetussuunnitelmat kannustavat tarttumaan lapsia kiinnostaviin ilmiöihin ja tutkimaan niitä yhdessä monipuolisesti. Ruokapöydässä käyty keskustelu kiehtoo päiväkotiryhmää, joten on perusteltua napata kiinni heitä kiinnostavasta aiheesta.

Jos rahaa olisi rajattomasti, avaruutta voisi tutkia tilaamalla netistä mittakaavaltaan oikeanlaisen aurinkokunnan, varaamalla maksullisia retkiä ja ostamalla kunnollisen kaukoputken, jonka avulla aamuhämärissä voisi yhdessä yrittää tunnistaa taivaankappaleita.

Koska rahaa on rajallisemmin, ryhmä päätyy rakentamaan aurinkokunnan itse ja tutkimaan tähtitaivasta tablettisovelluksella sekä lainaamaan avaruuskirjoja kirjastosta. Taivaankappaleisiin tutustutaan olemassa olevia välineitä ja yhteistyötahoja hyödyntäen.

Ryhmä päätyy rakentamaan aurinkokunnan itse.

Koulutettu opettaja pystyy punnitsemaan, milloin on pedagogisesti perusteltua tehdä itse materiaaleja ja milloin hankkia ne. Aurinkokunnan rakentamisessa integroituvat kuvataide, matematiikka ja yhteistoiminnallinen tekeminen. Projekti tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia oppia uutta väriopista mittakaavoihin.

Riskinä on, että opettajien asiantuntemusta ei hyödynnetä, vaan pedagogiikkaa käytetään säästöjen perusteena. 1990-luvun laman varjossa monessa koulussa oppikirjoja ei enää päivitetty ja tehtäväkirjojen tehtävät kopioitiin vihkoihin. Kekseliäimmät paketoivat nämä säästöt ekologisuudeksi.

Nyt muotia tuntuvat olevan esimerkiksi kirjattomuus, luokattomuus, tilattomuus, ryhmättömyys, mitkä istuvat hyvin nykyisiin opetussuunnitelmiin. Valittuina, suunniteltuina ja hyvin valmisteltuina vaihtoehtoina kaikki nämä varmasti toimivat. Nopeina säästötoimina ne sen sijaan tuskin edistävät oppimista tai motivoivat opettajia.

 

Jerkka Laakkoselle varhaiskasvatus on sekä työ että harrastus. Tekstin hän kirjoitti yhdessä kirjastojen kanta-asiakkaan, lastentarhanopettaja Heli Hemilän kanssa.