Terveisiä arjesta: Rehtori hoitaa ei-kenenkään tehtävät

Rehtorin perustehtäviin sisältyy pedagoginen kehittäminen ja yleishallinnon johtaminen.

Opetushallituksen kiteytys on selkeä.

Rehtorin sähköpöydän takaa tilanne näyttää toiselta. Hoidettavaksi lankeavat askareet, joita ei ole erikseen nimetty kenellekään muulle.

Tähän osastoon voivat kuulua oppimiskalusteiden korkeuden säätö, käpykakun osto kevätkahveille tai hiihtokilpailuiden lähettäjänä toimiminen.

Kalusteiden säätö, käpykakun osto kevätkahveille.

Eikö kalusteiden justeeraus ole talonmiehen hommia? Olisi, jos talonmiehet eivät olisi kuolleet sukupuuttoon 1990-luvulla.

Mutta entä käpykakku? Voisiko koulusihteeri hakea sen? Sama sihteeri paimentaa kolmen eri koulun asioita, joten hän ei ehdi hankkia herkkuja kaikille kahveille.

Hiihtokilpailuiden lähettäminen on kuitenkin ilmiselvästi liikunnanopettajan pesti. Rehtorin on tärkeää yhteisöllisyyden edistämisen vuoksi näyttäytyä koulun yhteisissä tapahtumissa.

 

Kun oppilas murtaa ranteensa eikä vanhempia saada kiinni, kuka lähtee mukaan terveyskeskukseen? Terveydenhoitaja tietysti.

Näin luulisi, mutta hän on koululla maanantaina ja keskiviikkona, ja tapaturma sattui tiistaina, opettajat ovat tunneilla ja ohjaajat kiinni jatkuvaa tukea tarvitsevien oppilaiden kaitsemisessa.

Virka-ajan jo päätyttyä rehtori naputtaa poissaolotietoja kunnan koronapoissaolotaulukkoon, kun koulun pihassa alkaa päristä. Traktorimönkijä pyörittää niin, että sora lentää kaaressa.

Ilkivallantekijöiden ojentaminen kuuluu poliisille, eikö niin? Rehtori soittaa sinitakeille ja kuulee, että paikalle ehdittäisiin kahden tunnin päästä. Eikö rehtori voisi itse hoitaa asian, kun on valmiiksi paikalla?

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka pitää antiikkisista parranajovälineistä ja junien äänistä.

Lue samasta aiheesta