Terveisiä arjesta: Opettaja servaa tyylillä

Kirvesmies remontoi oman talonsa kätevästi, ja lääkäriltä löytyy hoito-ohjeet perheenjäsenen sairastaessa. Mitä hyötyä opetusalan ammattilaisen tiedoista ja taidoista on koulun seinien tai etäkurssin linjojen ulkopuolella?

Hyvin paljon.

 

Trivial Pursuit. Kenelläkään ei ole hallussaan nippelitietoa siinä laajuudessa kuin luokanopettajalla. Doorilaiset, joonialaiset ja korinttilaiset pylväiden muodot, ilmakehän toposfäärit, stratosfäärit ja

mesosfäärit ponnahtavat opettajan aivoista armottomasti kuin Laineen rannelaukaus yläkulmaan.

Opettaja itse taluttaa Audi-kuskia pyytämään anteeksi.

Verbaalinen kilvoittelu. Saavuttaakseen auktoriteetin luokassa on opettajan pystyttävä hoitamaan tyylikkäästi tilanne, jossa oppilas tai opiskelija pyrkii nolaamaan hänet – eli nuorisolaisten kielellä servaamaan.

Opettaja servaa kunnioittavasti mutta vastaansanomattomasti. Taidon saavat tuta punoittavina poskina myös ne aikuiset, jotka kesäisin huomauttelevat pitkistä kesälomista.

 

Organisointi. Jos kaljamakelillä rysähtää 12 auton ketjukolari, seitsemännessä autossa matkustajana ollut opettaja on jakanut työtehtävät ennen kuin puhelun signaali on yhdistynyt satelliitin kautta hätäkeskukseen.

Yksi osallinen ohjaa liikennettä, toinen valmistautuu opastamaan ambulanssia ja poliisia ja viisi EA1-kurssin käynyttä hoitaa vammautuneita.

Opettaja itse taluttaa Audi-kuskia pyytämään anteeksi tämän kyrvänsyyläksi haukkumalta ketjun kärkiauton kuljettajalta.

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka sekä johtaa koulua että kirjoittaa kahvin voimalla.