Terveisiä arjesta: Miksi sinä olet leikkinyt tänään?

“Aauuu!” ulvoo susi häkissään päiväkodin eläintarhassa. Hoitajat ja turistiryhmä säpsähtävät ja hihkuvat jännityksestä.

Äkkiä ovensuusta kurkistaa ryhmäni lapsen isä, ja hetken isä ja susi tuijottavat hämmentyneinä toisiaan.

Olen se hämmentynyt susi häkissä, ja hämmennykseni vaihtuu tarpeeseen perustella ulvomiseni ja rymistelyni ammatillisesti.

Ajatukseni täyttävät vanhemmille jaetut kuvat, videot ja kertomukset projektistamme, johon susi liittyy. Mietin, että olenko isän silmissä akateemisesti koulutettu pedagogista työtä tekevä ammattilainen vai löydänkö pian itseni somen vähättelevistä kommenteista?

Leikki on lastentarhanopettajan työn ydin. Pedagoginen työ kietoutuu sen ympärille tutkimisen, ihmettelyn, kokeilun ja yhteisen toiminnan kautta.

Että uskalletaan olla susia ja osataan kertoa miksi.

Lasten kiinnostus eläimiin, pelon ja jännityksen käsittelyyn, sai minut ryhtymään sudeksi, jotta voin yhdessä lasten kanssa rakentaa leikin maailmaa samalla vahvasti yhdessä oppien. Ei ole häkkieläimeen törmänneen isän vika, jos hän ei näe minua ammattilaisena.

Leikin merkityksen avaaminen on opettajan vastuulla. Pedagogisen dokumentaation on tehtävä lapsen kokemukset, kasvu ja oppiminen näkyväksi niin hänelle itselleen, ryhmän muille lapsille ja vanhemmille kuin opettajille ja hoitajillekin. Jokaiselle sen sisältö avautuu eri näkökulmasta.

Varhaiskasvatuksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan aiemmin. Kaikille sen merkitys ei vieläkään ole auennut. Sitä ei avata pelkästään akateemisella tutkimuksella vaan tekemällä näkyväksi jokapäiväistä pedagogiikkaa dokumentoiden, sanoittaen ja riittävällä ammattiylpeydellä.

Että uskalletaan olla susia ja osataan kertoa miksi. Tulla näkyväksi yhteiskunnassa oikeiden asioiden kautta.

“Saatko sä meidän kanssa leikkimisestä palkkaa?” kysyy kuusivuotias. Nauraen vastaan, että tietysti saan – ja nielaisen jatkon: mutta liian vähän.

 

Jerkka Laakkoselle varhaiskasvatus on sekä työ että harrastus. Tekstin hän kirjoitti yhdessä varhaiskasvatuksen lehtorin Sylvia Hakarin kanssa.

Lue samasta aiheesta