Terveisiä arjesta: Kohtaamisia entisten oppilaiden kanssa

Kun koulutöitä on tehnyt jo vuosia, alkaa nuoriksi aikuisiksi kasvaneita entisiä oppilaita tulla vastaan yllättävissäkin paikoissa.

Oma tähtipölynsä on siinä, kun näkee vanhoja ohjattaviaan televisiossa esimerkiksi urheilijoina, näyttelijöinä tai muusikkoina. Silloin voi leikitellä ajatuksella, että onkohan juuri minun tarjoamallani sielun ravinnolla ollut ratkaiseva merkitys, että taimesta on kasvanut komea puu.

Jos näin lennokas pohdinta tuntuu ajatusleikkinäkin turhan itseriittoiselta, voi ammattikasvattaja olla raatorealistisesti tyytyväinen, ettei hänen vaikutuksensa ainakaan ole ollut ruiskaus torjunta-ainetta, joka olisi estänyt oppilaan versomisen alansa huipulle.

 

Oikeasti on täysin sama, onko entinen oppilas saavuttanut julkisuutta vai ei. Merkittävää sen sijaan on, että tämä on löytänyt maailmasta paikan, jossa on hyvä olla.

Kerran parturin tuoliin istuessani havaitsin, että saksia käytti nuori nainen, joka oli joskus ollut 6B-luokallani. Hän oli juuri valmistunut parturi-kampaajaksi ja ihailtavan innoissaan työstään.

Tuntui hyvältä, vaikka mielessä käväisi nolo ajatus, että mahdoinkohan käyttää kuontalossani samaa sivuilta lyhyt ja päältä taakse -tyyliä jo kymmenen vuotta sitten.

Haiseva kiuas sammutettiin ja poika joutui kuuraamaan kiuaskiviä.

Jotkin jälleennäkemiset jäävät paremmin mieleen kuin toiset.

Eräs oppilaani päätti aikoinaan koulun uimaopetuksen yhteydessä testata, mitä tapahtuu, jos lorottelee vessanpöntön sijaan saunan kiukaalle. Tapahtui siten, että haiseva kiuas sammutettiin, sauna suljettiin päiväksi, ja poika joutui tulemaan koulupäivän jälkeen hallille kuuraamaan kiuaskiviä.

Kun vuosia myöhemmin kohtasimme, olin menossa uimaan, ja varmaan arvaattekin, kuka oli päätynyt työskentelemään uimahallin tiskin taakse. Katseiden kohdattua meni vain hetki, kunnes molempien suupielet nousivat tietävään virneeseen.

Ympyrä oli sulkeutunut kovin lohdullisella ja lämpimällä tavalla.

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka sekä johtaa koulua että kirjoittaa kahvin voimalla.

moosesmentula.fi