Terveisiä arjesta: Horinaa helteessä

Tätä kirjoittaessani Suomea on siunannut/riivannut lähes 30 asteen helle jo toista viikkoa. Kymmenen päivän ennuste lupaa helteiden vain jatkuvan.

Nautin auringonpaisteesta ja helteestä. Olen syntynyt joulukuussa, joten olen ehdottomasti kesäihminen.

(Jo) lapsena tapanani oli auringon paistaessa ikkunasta heittää kaikki vaatteet pois ja ottaa aurinkoa. Oli kesä tai talvi. Näin aikuisiällä sentään vain vähennän vaatteita. Tänä kesänä hellemekkoja on pitänyt pestä useampaan kertaan. Harvinaista.

Helteessä on sekä hyvät että huonot puolensa. Ei jaksa laittaa ruokaa. Laihtuu, mutta tulee sen sijaan nautittua erilaisia, lihottaviakin juomia. Ei jaksa ajatella kovin syvällisiä (siksi tämä pakinakin on mitä on). Kenties sitä, hakisiko jääkaapista kylmää valkoviiniä (ei lihota) vai tyytyisikö kraanaveteen.

Ihmiset ovat avoimia ja heitä ylipäätään näkee ulkona enemmän. Missä he kaikki ovat talvisin! Ja ihmiset myös juttelevat toisilleen, ventovieraillekin. Se on joskus jopa rasittavaa.

Tulee uitua paljon. Se on hyvä asia, mutta bikinit hapertuvat nopeasti. Olen todennut tämän omakohtaisesti täpötäydellä uimarannalla yläosan pettäessä minut näyttävästi.

Mietin välillä, olenko jotenkin viallinen, kun en osaa vain olla.

Kotona lomailu on loputonta puuhastelua. Aina on tiskikone tyhjentämättä (se pitää valitettavasti tehdä lomallakin), kasvimaa kaipaa kastelua tai rikkaruohot kitkemistä (yritän sluibailla jo tässä vaiheessa kesää) tai käsityö on päättelemistä vailla. Mietin välillä, että olenko jotenkin viallinen, kun en osaa vain olla.

Rodoksella aurinkovarjon alla onnistuin olemaan toimettomana! Kreikassa on tullut rentouduttua useamminkin. Ruoka on lähes poikkeuksetta ihanaa. Lapsetkin huomioidaan. Jopa ne hieman kummalliset toiveet, kuten pelkän valkoisen spagetin ja ison, jäisen kokiksen haluaminen ravintolassa. Yes, of course!

Jos helteet jatkuvat vielä töiden alkaessa, opettajana minua huolestuttavat muutamat seikat. Toimivatko aivoni, toimiiko työpaikan ilmastointi ja osaanko pukeutua viileästi, mutta säädyllisesti?

Täytyy varmaan lähteä ostamaan uutta hellemekkoa!

 

Tuuli Leskinen pääsee ammattioppilaitoksen äidinkielen ja viestinnän opettajana usein flow-tilaan mutta miettii edelleen, mitä isona tekisi.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Tekis mieli muttei kehtaa

25.05.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Uuden normaalin kohtaamisia

11.05.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Vuodet opettavat

13.04.2023