Terveisiä arjesta: Elokuinen painajainen

Palaat sorvin ääreen lomastasi virkistyneenä, innosta puhkuen, odottaen syksyn tuovan työhösi jotain uutta. Mieltäsi kaihertaa kuitenkin yksi painajainen. Salasana. Mikäs se minun tietokoneeni salasana olikaan? Kuinka pääsen oppilashallintojärjestelmään?

Onko tuttua?

Painajaiseksi voi muodostua myös jokapäiväinen arkemme, sillä digitaalinen maailma vaatii meiltä useita eri kirjautumistunnuksia eli salasanoja. Sähköposti ja pankkiohjelmat tulevat ensimmäisenä mieleeni, sekä tunnus, jolla kirjaudut omalle koneellesi tai puhelimellesi. Lisäksi käytössäsi saattaa olla sosiaalisen median profiilit, keskustelupalstat, ylläpitotunnukset, varaussysteemit, verkkokaupat ja muut.

Listastasi voi tulla nopeasti pitkä ja noudattaessasi sitä turvallisimman salasanan ohjetta, myös sellainen, ettei sitä kukaan voi muistaa ulkoa.

Mikäs se minun tietokoneeni salasana olikaan?

Olen luonut itselleni helpohkon ja tiettyyn muistisääntöön perustuvan salasanarungon. Se perustuu vuodenaikoihin isoin ja pienin kirjaimin aina samassa kohtaa sekä lisäksi numerosarjaan tai vuosilukuun, joka vaihdon yhteydessä on etenevä, esimerkiksi keVät007, syKsy007.

Käytössäsi on lukuisia malleja, mielikuvitus on rajana. Tärkeintä on luoda muistisääntöön perustuva salasanarunko, joka on helppo muokata ja muistaa.

Salasanojen muistamisessa apunasi voit käyttää myös eri pilvipalveluiden muistikirjoja kirjautumistunnusten tallentamiseen. Näin pystyt hyödyntämään tietojasi missä tahansa, milloin tahansa, kunhan käytössäsi on tietokone tai kännykkä. Tähänkin kirjautumiseen vaaditaan salasana! Luo muistikirjallesi sellainen salasana, että muistat sen vaikka unissasi. Kohta huomaat, kuinka kätevää on, että löydät kaikki samasta paikasta.

Hyvää alkavaa lukuvuotta ja tsemppiä arkiseen aherrukseen!

 

Marko Rautakoski on vaasalainen opiston apulaisrehtori ja teknisten aineiden suunnittelijaopettaja, joka latautuu positiivisella energialla liikunnan avulla ja tekee näin itsestään arjen kestävän.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Sijaisena

04.06.2020
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Hyvässä terässä

27.02.2020
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Tervehdys!

21.11.2019
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Sorvaamme viestikapulaa

22.03.2019