Terveisiä arjesta: Armollisuuden ansa

Helppo tapa lisätä omaa työhyvinvointia on olla armollinen itselleen, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Työtään voi armoittaa tarttumalla vanhaan epäkunnon juustohöylään ja viipaloida sieltä täältä. Jätä vastaamatta osaan viesteistä, suunnittele oppitunti vähän sinne päin, säästä aikaa tervehtimällä vain kivoimpia kollegoja.

 

Armohutusta kauhaan tarttuu usein klimppi ”riittävän hyvä on kyllin hyvä”. Fiilispohjalta ponnistaminen on riittävän hyvä, ja katsotaan mihin se riittää.

Ei töissä tarvitse pukata priimaa, emmehän me mitään lennonjohtajia, kirurgeja, lujuuslaskentainsinöörejä tai hammaslääkäreitä ole. (Katso vaikka palkkakuittiisi todetaksesi tämä. Monen open palkka on jäänyt “riittävän hyvälle” tasolle.)

Suunnittele oppitunti vähän sinne päin.

Näen armollisuudessa kaksi ansaa.

Ensinnäkin tiukan tilanteen päätyttyä saattaakin jäädä himmailemaan oman armollisuutensa paisteeseen. Mitä työyhteisölle seuraa pitkäaikaisesta kyllin hyvästä työpanoksesta?

Parhaimmillaan silkkaa hyvää, kun työnteko virtaviivaistuu. Pahimmillaan arjen sujuvuus rapisee ja Meskimenin laki astuu voimaan: “Koskaan ei ole aikaa tehdä asioita kunnolla, mutta aina on aikaa tehdä ne uudestaan.”

Toisekseen armollisuus on henkistä panadolia, joka lieventää oireita parantamatta tautia.

Armollisuuskortti kannattaa kyllä pitää pakassa. Sieltä sen saa iskeä pöytään työtaakan alta pilkistävää uupumista ja uhriutumista vastaan. Jos työ kuormittaa kroonisesti, armollisuus ei riitä ainoaksi lääkkeeksi.

 

Joten jos osallistut puolivillaiseen palaveriin, ihmettelet ettei viesteihisi taaskaan vastata tai luet löperön pakinan armollisuudesta, iloitse!

Lähimmäisesi on ollut armollinen – tosin ei sinulle.

 

Micaela Morero opettaa lukiossa ja kaipaa enemmän oikeutta kuin armoa.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Amerikan malliin

22.09.2022
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Missä he ovat nyt

05.05.2022
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Terkut sylttytehtaalta

27.01.2022
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Rakas tulevaisuus

03.06.2021