Terveisiä arjesta: Aitoja kohtaamisia vanhempainillassa

Kun lukuvuosi on syksyisin saatu sen verran alulle, että jokaisen oppilaan alle on löydetty tuoli, kilpailutuksen voittanut uusi taksiyhtiö on löytänyt koululle ja kaikille ryhmille on palkattu opettajat, on aika suunnitella vanhempainiltaa.

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää, että lapsen kasvu ja oppiminen sujuisivat.

Monessa koulussa on kuitenkin tuskailtu, kun odotetun 250 vanhemman sijaan paikalla on 25. Etätilaisuuksien suosio ei ole parempi. Eikö vanhempia kiinnosta lastensa koulunkäynti?

 

Vanhempainiltojen peruskaavaan kuuluu, että aluksi huoltajat asettuvat liian pieniin pulpetteihin seuraamaan luokanopettajan tai luokanvalvojan esitystä luokka-asteen tavoitteista sekä Wilman seuraamisen tärkeydestä.

Lopuksi vanhemmilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja: Muistivihko edessään tilaisuutta seuraava äiti käyttää puheenvuoron, jonka avulla hän haluaa osoittaa tuntevansa opetussuunnitelman ja kännykkää vilkuileva isä tähdentää kurin tärkeyttä.

60 prosenttia luikahtaa hakemaan lapsiaan futistreeneistä.

Tilaisuus keskeytyy rätisevään kuulutukseen, jossa rehtori kehottaa vanhempia siirtymään saliin.

Opettajia on kehotettu vahtimaan, etteivät vanhemmat livistä ennen yhteistä osiota. Silti 60 prosenttia luikahtaa hakemaan lapsiaan harrastuksista ja 10 prosentilla alkaa taloyhtiön kokous.

 

Salissa rehtori tähdentää, että tilaisuuden tarkoitus on keskustelu, ja kehottaa kuulijoita keskeyttämään, jos he haluavat puheenvuoron. Hän käy läpi asioita, jotka löytyvät jo koulun nettisivuilta.

Kerrottuaan oppilashuollosta rehtori pitää tauon ja katsoo merkitsevästi yleisöön. Kukaan ei nosta kättään.

Rehtori juoksee diat läpi. Loppulauseessaan hän tähdentää, miten tärkeää on, että koulun ja kodin edustajat kohtaavat vanhempainilloissa toisensa aidosti.

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka sekä johtaa koulua että kirjoittaa kahvin voimalla.

Lue samasta aiheesta