Mooses Mentula: Koulun lähellä asumista ei kannata pelätä

Moni reksi ja ope asuu koulunsa oppilaaksiottoalueen ulkopuolella, koska pelkää jäävänsä työroolin vangiksi vapaa-ajalla. Oma taloni on kivenheiton päässä opinahjosta, ja kokemukset ovat myönteiset.

 

Ensin plussat.

+ Lyhyt työmatka. Ei tarvitse herätä ennen kukkoa ehtiäkseen töihin. Jos työkännykkä unohtuu, on helppo käväistä kotona.

+ Yhteisöllisyys. Mieli virkistyy, kun iltalenkillä tulee vastaan iloisesti tervehtivää väkeä. Koulutyö helpottuu, kun ope tai reksi tunnetaan roolinsa lisäksi ihmisenä.

+ Koti välttyy kepposilta. Alussa käyttämäni sana kivenheitto oli kielikuva. En joudu pelkäämään ikävyyksiä. Ovikelloa pimputellaan ennemmin naapurin kuin reksin ovella.

+ Kivat yllätykset. Pienet oppilaat ovat käyneet ovella tarjoamassa poimimiaan marjoja ja onkimiaan ahvenia.

+ Kiinteistön arvo. Kiinteistönvälittäjien mukaan lähikoulun maine vaikuttaa asuntojen arvoon. Koulun lähettyviltä talon omistava koulun työntekijä pääsee siis vaikuttamaan omistuksensa arvoon.

 

Sitten miinukset.

‒ Pääsiäisnoidat ja Halloween-kummitukset. Nämä ovat mukavia sopivissa määrin, mutta joskus otuksia voi ilmaantua turhan runsaasti.

‒ Nuorison ilta-aktiviteetit koulun pihassa. Ne ovat joskus hurjia. Hölmöilyltä ei voi ummistaa silmiään vapaa-aikanakaan. Dilemman välttää, kun pysyy vapaalla näköetäisyyden ulkopuolella koulusta.

 

Yleinen ennakkoluulo: Koulun työntekijä ei voi ostaa koulun lähellä olutta tai viiniä.

Todellisuus: Huoltajat eivät oleta open tai reksin elävän nunnan tai munkin tavoin. Olen usein sattunut erään huoltajan kanssa oluthyllylle. Kolmannella kerralla totesimme, että meillä taitaa olla sama harrastus.

 

Tulos: +3 koulun lähellä asumisen hyväksi.

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka pitää antiikkisista parranajovälineistä ja junien äänistä.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Tekis mieli muttei kehtaa

25.05.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Uuden normaalin kohtaamisia

11.05.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Vuodet opettavat

13.04.2023