Veteraanikansanedustajat kiertävät kouluissa kertomassa demokratiasta – Arja Alholta on kysytty päivän kulusta ja lääkekannabiksesta

Veteraanikansanedustaja Arja Alho lähti mukaan Parlamenttikierrokselle, koska hän haluaa saada nuoret kiinnostumaan vaikuttamisesta.

Vuodet kansanedustajana opettivat… minut arvostamaan kansanvaltaa ja näkemään sen haastavuuden. Demokratiaa ei saisi pitää itsestäänselvyytenä.

 

Opettajalle Parlamenttikierros tarjoaa… tukea demokratiakasvatukseen. Oppilaat saavat keskustella sellaisen ihmisen kanssa, jolla on omakohtaista näkemystä siitä, mitä kansanvallan rakenteet tarkoittavat.

 

Parlamenttikierroksella olemme kouluissa keskustelleet… siitä, mitä ovat demokratia ja parlamentarismi ja millaisia kokemuksia meille kansanvallan palveluksessa olleille on kertynyt.

 

Parlamenttikierroksella me emme… tee poliittista kampanjointia. Yritämme kokemusasiantuntijoina saada lisättyä ymmärrystä siitä, miten tärkeä kansanvalta on ja miten se toimii.

 

Nuoria kiinnostavat… tarinat ja kertomukset kansanedustajan työstä. Oppilaiden kysymykset liittyvät usein työpäivän kulkuun mutta myös politiikan moraalisiin sisältöasioihin. Esimerkiksi lukiolaiset kysyivät minulta lääkekannabiksen laillistamisesta.

 

Harva nuori tietää, että… demokratialla ja kansanvallalla on myös paikallinen ja kansainvälinen ulottuvuus. Kunnanvaltuustot ja EU-tason päätöksenteko ovat samaa kansanvaltaa kuin eduskunnassa tehtävä työ.

Veteraanit vierailijoina

  • Parlamenttikierroksella on mukana yli 60 entistä kansanedustajaa, joita koulut voivat pyytää vierailulle kertomaan kansanvallasta.
  • Arja Alho on toiminut Sdp:n kansanedustajana ja valtiovarainministerinä.