Tuva-opettaja Riitta Savolainen-Lipponen nivoo demokratiakasvatusta jokaiseen koulupäivään

Tuva-opettaja Riitta Savolainen-Lipponen harjaannuttaa opiskelijoitaan vaikuttamaan ja osallistumaan arjessa. Demokratiaa voi oppia vaikkapa äänestämällä, mikä elokuva katsotaan yhdessä.

Riitta Savolainen-Lipponen Erityisopettaja, Ammattiopisto Luovi, Joensuu

 

”Meillä osallisuutta ja demokratiaa harjoitellaan jokainen koulupäivä. Yhteiskunnallinen osallisuus on yksi tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen keskeisistä tavoitteista.

Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos, joka on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Opetan siellä tuva-koulutuksessa.

Opiskelijoilla on tosi hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omiin opintoihinsa. He osallistuvat vahvasti henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa tekemiseen ja ideoivat, mitä tehdään vaikkapa liikunnassa.

Vastikään äänestimme siitä, mitä elokuvaa menemme katsomaan.

Me opettajat koetamme kannustaa nuoria seuraamaan ajankohtaisia asioita. Oppitunneilla katsomme yhdessä tv-uutisia.

 

Presidentinvaalien alla tammikuussa tuvalaiset järjestävät ohjauksessani Nuorten vaalit kaikille Joensuun luovilaisille. Ehdokkaat ovat samat kuin oikeissa vaaleissa.

Tuvalaiset miettivät ja hoitavat järjestelyt. He toimivat niin vaali- virkailijoina kuin ääntenlaskijoinakin ja pääsevät itsekin äänestämään.

Tämä ponnistus toivottavasti madaltaa kynnystä äänestää oikeissa vaaleissa, kun sen aika on. Monelle meidän opiskelijallemme uudet tilanteet tuntuvat vaikeilta.

Tuvalaisten kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin vaihtelee. Yksi seuraa ajankohtaisia aiheita hyvin tarkkaan, toista ei voisi vähempää kiinnostaa, moni on siltä väliltä.

Kokemukseni on, että toisten nuorten esimerkki herättelee vähiten kiinnostuneitakin. Innostus tarttuu. Yhteiset keskustelut ovat mitä parhainta demokratiakasvatusta.

 

Nuorten vaalit ja Politiikkaviikko järjestetään 8.–12.1.2024 ennen presidentinvaaleja. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on koordinoinut kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotoiminnassa järjestettäviä Nuorten vaaleja vuosikymmenten ajan.