Valtuutetut toivovat: OAJ:n pitää kuulla myös pienten yhdistysten ääntä

Anna Villberg ja Salla Remes-Ylönen tutkailivat OAJ:n syysvaltuustossa, mitkä ovat yksittäisen valtuutetun mahdollisuudet vaikuttaa isossa ja hyvin rasvatussa päätöksentekokoneistossa. He ovat yhtä mieltä siitä, että pientenkin ryhmien ääntä pitää kuulla, mutta kuppikuntaisuuteen ei pidä sortua.

Kun ensimmäisen kauden OAJ-valtuutetut Anna Villberg ja Salla Remes-Ylönen ryhtyvät juttusille Akavatalon ravintolan lounaspöydässä, käy pian ilmi, että molemmat ovat valtuustossa pienten asialla.

Vantaan musiikkiopiston laulun lehtori Anna Villberg edustaa Suomen musiikinopettajien liiton Smolin pientä joukkoa osana ammatillisten opettajien valtuustoryhmää.

– Jokaisella OAJ:hin liittyvällä on iso toive tulla kuulluksi ja saada omaan asemaansa parannusta, Villberg muistuttaa.

Historian, yhteiskuntaopin ja uskonnon opettaja Salla Remes-Ylönen Outokummusta haluaa puhua pienten paikkakuntien puolesta.

– Meillä on pieni paikallisyhdistys ja kapeat hartiat, joilta ponnistaa edunvalvonnassa eteenpäin.

 

Kokoussalissa Villberg ja Remes-Ylönen hiljenevät kuuntelemaan valtuuston syyskokouksen avaavaa Katarina Murtoa. OAJ:n tuore puheenjohtaja on huolissaan oppimisen ja osaamisen tason laskusta ja haluaa, että eduskuntavaaleissa voittavat koulutuksen puolustajat.

Murron mielestä järjestöä on vahvistettava myös sisäisesti. Se tarkoittaa kaikkien ammattiryhmien edunvalvonnan edistämistä ja avointa, eri näkemyksiä kunnioittavaa keskustelua.

Moni nappaa kuvan puheenjohtajasta. Kännykkäkamerat räpsyvät tiuhaan myös valtiovarainministeri Annika Saarikon esittäessä tervehdyksensä.

Saarikko muistuttaa, että noin puolet lapsista ja nuorista on tutkimuksissa kertonut pelkäävänsä ilmastonmuutosta tai sotaa.

– Lapsilta ja nuorilta ei saa viedä toivoa, ja on jokaisen aikuisen vastuulla viedä heidät toivon äärelle, Saarikko vetoaa kuulijoihin.

Rauman opettajankoulutuksen lopettamisuhkaa Saarikko kuvaa järkyttäväksi uutiseksi.

Opettajankoulutusyksikön alasajo tuntuu tosiaan älyttömältä suunnitelmalta, kun kuuntelee valtuutettujen puheenvuoroja toisena kokouspäivänä. Niissä nousee esiin opettajapula etelästä pohjoiseen.

Valtuusto ei ole mikään kahviseura.

Viime keväänä valitulle valtuustolle on pidetty jo kahdet neuvottelupäivät, jossa valtuutetut ovat saaneet eväitä työskentelyyn.

Villbergistä mielenkiintoisinta on ollut käydä yhdessä läpi kaikkien opettajaryhmien sopimustavoitteita.

Remes-Ylöselle neuvottelupäivien parasta antia on ollut tutustuminen omaan yleissivistävien opettajien ryhmään.

– Täällä valtuustossa keskustelut käydään ryhmäkokouksissa. Isossa salissa työskentelystä näkyy vain jäävuoren huippu. Ryhmän jäsenenä toimiminen on se juttu, yksittäinen valtuutettu ei ole mitään.

Remes-Ylöselle pesti OAJ:n valtuustossa on pääluottamusmiehen työn jatketta.

– En koe olevani täällä kaukana siitä työstä, jota me opettajat arjessa teemme.

Pienten lasten äitinä Remes-Ylönen ymmärtää, että perheelliset opettajat eivät jaksa viettää iltojaan kokouksissa. Siksi hän kaipaa nykyistä enemmän verkkoon tallennettua edunvalvonnan koulutusta, jota voisi katsoa kun itselle sopii.

 

Kokousreissut Helsinkiin ovat vain yksi osa valtuutetun työtä. Tärkeää on yhteydenpito omiin edustettaviin. Siinä Remes-Ylönen käyttää näpsäkästi sosiaalista mediaa. Valtuustotyöskentelyn tunnelmia hän tallentaa Instagramin Sallailua-tililleen.

Villberg on Smolin varapuheenjohtaja ja pysyy sitä kautta kartalla musiikinopettajien iloista ja suruista eri puolilla Suomea.

Kolmipäiväisen kokouksensa lopuksi valtuusto päätti OAJ:n toimintasuunnitelmasta vuosille 2023–2024 sekä ensi vuoden talousarviosta.

Villberg ja Remes-Ylönen ovat tyytyväisiä, että opiskelijaedustus päätettiin ottaa kevätvaltuustossa uudelleen käsittelyyn.

Tähän asti Suomen opettajiksi opiskelevien liiton Soolin edustajat ovat toimineet valtuustossa lähinnä kuunteluoppilaina. Nyt heille halutaan oikeus tehdä esityksiä ja äänestää.

Syysvaltuuston aikana Villbergille vahvistui, että valtuusto ei ole mikään kahviseura vaan melko monumentaalinen, hyvin jäsennelty ja ohjailtu päättävä elin.

– Kun pääsi itse testaamaan kokouksen kulkua, vaikuttamisen paikat oli helpompi oivaltaa, Villberg tuumasi kokouksen jälkeen.

Hänestä oli jännittävää valmistella ja esittää oma ponsi.

– Ponnessani vaadin jokaisen jäsenryhmän huomioon ottamista. Esimerkiksi taiteen perusopetuksen opettajien ääni ei kuulu riittävästi edunvalvonnassa, Villberg perusteli.

Ponsi hyväksyttiin ja se etenee OAJ:n toimiston, toimikuntien ja hallituksen toimeenpanoon.

 

Lue lisää valtuustouutisia: