Vakaopettajien koulutukseen lisäaloituspaikkoja – ja uusia huolia Raumalta

Varhaiskasvatuksen opettajankoulutus sai haavoihinsa laastarin ja uutta suolaa. Professori Inkeri Ruokonen huolestui Rauman kampuksen tulevaisuudesta.

Varhaiskasvatuksen pedagogiikan professori emerita Inkeri Ruokonen kuuli marraskuussa sekä hyviä että huolestuttavia uutisia varhaiskasvatuksen opettajien koulutuksesta.

Hyvät uutiset ensin. Hallitus sai kuin saikin aikaan päätöksen varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen lisäaloituspaikoista. Ensi vuoden budjettia täydennettiin 6,3 miljoonan euron rahoituksella, jolla saadaan kertaluonteisesti 300 uutta aloituspaikkaa.

– Kauan siinä kesti ja välissä oli monta episodia, kuten ministeriön järjestämä hätäkokous. Olemme lisäyksestä iloisia, vaikka se on yhä riittämätön, Ruokonen sanoo.

Ruokonen ja muut Suomen yliopistojen varhaiskasvatuksen professorit veivät ministeriöön elokuussa vetoomuksen, jossa alalle vaadittiin lisää aloituspaikkoja sekä lisärahoitusta esimerkiksi työelämässä oleville suunnattuun 1000+-monimuotokoulutukseen.

Professorit vaativat, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan selvät koulutustavoitteet, joilla varmistetaan vuoteen 2030 ulottuvien varhaiskasvatuslain tavoitteiden toteutuminen. Samansisältöisiä vaatimuksia ovat esittäneet sidosryhmät, kuten OAJ.

 

Huonot uutiset kertoi sanomalehti Länsi-Suomi. Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen lakkauttamista ja koulutusten siirtoa Turkuun tarkastellaan yliopistossa alkaneissa muutosneuvotteluissa.

Myös Raumalla toimivan ja Suomen ainoan käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelman lakkauttamista harkitaan.

​Ruokonen on työskennellyt lakkauttamisuhan alaisella kampuksella. Hän kertoo lukeneensa asiasta lehdistä, kuten hänen kollegansa ja opiskelijansakin.

– Raumalla on aivan ainutlaatuinen kampus. Sieltä valmistuu luokan-, aineen- ja varhaiskasvatuksen opettajia. Yhteistyötä eri koulutuksien välillä tehdään valtavasti.

Opettajankoulutusta on ollut Raumalla 126 vuotta ja siellä sijaitsee Suomen ainoa opetuspuutarha. Varhaiskasvatuksen harjoittelupäiväkodissa Rauman Pikkunorssissa tehdään alan pioneerityötä, Ruokonen huomauttaa.

– Olisi surullista, jos tätä hyvin toimivaa kokonaisuutta ei neuvotteluissa ymmärrettäisi.