Uusia tuulia ja vanhan kertausta

Educa houkutteli Messukeskukseen yli 15 000 kävijää. Miia Raunio ja Henrik Linnavirta kertovat, mitä vierailusta jäi päällimmäisenä mieleen.

Miia Raunio, hallinnollinen päiväkodinjohtaja, Vaasa

Olin tallettanut Educa-appiin suosikkejani. Tarkoitus oli aloittaa perjantai ruotsinkielistä ohjelmaa tarjoavan Hörnanin avajaisilla, mutta myöhästyin, koska me vaasalaiset päiväkodinjohtajat kiirehdimme yhteiskuvaan. Yksi johtamistani kolmesta päiväkodista on kaksikielinen, joten minun tulee hallita alan sanastoa molemmilla kotimaisilla kielillä.

Taito-lavan Opetusalan esihenkilöt ja asiantuntijat -kokonaisuus oli niin suosittu, että jopa seisomapaikoilla oli tungosta.

Lapsen uudistuvan tuen luennolla kertasin Opetushallituksen esittämiä oppimisen tuen linjauksia. Niiden mukaan yleinen tuki kuuluu kaikille. Tehostettu ja erityinen tuki aloitetaan heti tarpeen ilmetessä, vaikka hallintopäätös ei olisi vielä valmistunut.

Luento kriisijohtamisesta jäi kuulematta, kun kahvittelu kollegojen kanssa venyi. Kotimatkalla junassa luin Punaisen Ristin julkaisua kriiseistä ja apukanavista.

Akku puhelimesta oli loppu, mutta se ei haitannut, koska kädessä oli yhteiskuva ihailtavana ja päässä sulateltavina päivän opit.

 

Henrik Linnavirta, ammatillinen ohjaaja, Hyvinkää

Olin Educassa ensimmäistä kertaa. Eniten minua kiinnosti kansalaisvaikuttamisen tori ja siellä esittäytyneet kansalaisjärjestöt, jotka tarjoavat opettajille opetusmateriaaleja, kouluvierailuja ja täydennyskoulutusta.

Oli yllättävää, miten monilla eri tavoilla järjestöt liittyvät koulutuksen maailmaan ja miten paljon ne tekevät työtä lasten ja nuorten hyväksi.

Toimin kouluttajana Hyrian kokemusasiantuntijakoulutuksessa Hyvinkäällä. Sinne voivat hakea ihmiset, joilla on omaa kokemusta esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmista ja jotka ovat selättäneet vaikeuksiaan.

Olemme käyttäneet draamaa koulutuksessa jonkin verran, ja siitä on tykätty. Educassa esiteltiin draamakasvatusta, ja minulle tuli ajatuksia siitä, miten koulutusta voisi uudistaa.

Sain tietoa uusista virtauksista ja uutta energiaa työhön. Mielessä kävi, onko enää tarpeellista jakaa niin paljon painettuja esitteitä. Vierailijoita kannattaisi ohjata hakemaan tietoa verkosta.