Talouskriisiin ajautunut Jyväskylän kaupunki pyrkii ensi vuonna säästämään sivistyspalveluistaan 13 miljoonaa euroa.
Leikkauksista päätetään talousarvion yhteydessä syksyllä, mutta yksi säästöpaineiden heijastevaikutus tiedetään jo nyt: opetus- ja kulttuuriministeriön tasa-arvorahalla palkatuista 18 työntekijästä 11 ei saa työsopimukselleen jatkoa. Heistä kuusi on opettajia.
Jyväskylä sai tälle lukuvuodelle 360 000 euron avustuksen. Omasta pussistaan se maksoi vaaditun 20 prosentin omarahoitusosuuden eli 90 000 euroa. Avustusta on käytetty yksilölliseen tukeen ja ryhmäkokojen pienentämiseen.
Ensi vuodeksi sivistyspalvelut ei hakenut tasa-arvorahaa, koska se pyrkii säästämään omarahoitusosuuksista ja välttämään takaisinperinnän.
– Isot sopeutukset ovat alkamassa, ja riskit takaisinperinnälle on tunnistettu, sanoo sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo.
Tasa-arvorahalla ei voi rahoittaa sellaista opetusryhmää, johon on ensin kohdistunut leikkauksia. Jos näin tapahtuu, avustus tai osa siitä pitää palauttaa tai se voidaan periä takaisin. Näin kertoo sähköpostitse hallitussihteeri Jenni Nuutinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Jyväskylässä näytti siltä, että kaikki tasa- arvorahalla palkatut menettävät työnsä. Sivistyslautakunnan ärähdettyä sivistysjohtaja teki budjettijärjestelyjä, jotka pelastavat osan työntekijöistä.
Luottamusmies ja OAJ Jyväskylän puheenjohtaja Johanna Kämäräinen osasi odottaa korjausliikettä mutta on silti järkyttynyt.
– Nyt säästetään aivan väärästä paikasta. Päätöksentekijät tietävät tämän, mutta heidän kätensä ovat sidotut. Mihin olemme menossa?
Huolta syventää tieto kyselystä, jonka paikallisyhdistys teetti ennen säästösuunnitelmien julkistamista. Yli puolet 328 vastaajasta on harkinnut alanvaihtoa. Noin 30 opettajaa aikoo toteuttaa aikeensa pian, koska ei enää jaksa.
Kyselyn mukaan työssäjaksamista parantaisivat pienemmät ryhmäkoot sekä erityisopetuksen ja aikuisten määrän lisääminen eli asiat, joista nyt ollaan säästämässä.
Kämäräinen toivoo, että jäsenet vastaisivat yhdistyksen kyselyihin aktiivisesti. Kaupungin sivistysbudjetin uudelleenjärjestely on merkki siitä, että sivistyslautakunta ja työnantaja ottivat opettajien hätähuudon vakavasti.