Tiedon jakamisen uudet tuulet

Kaakkois-Suomessa vähennetään ruokapalvelualan hävikkiä jakamalla aiheesta tietoa uusin tavoin. Tehtävään ovat tarttuneet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja kouvolalainen Aikuiskoulutus Taitaja.

Tavoitteena on jakaa tietoa eettisesti ja kestävästi valmistetuista ruuista ja keittiöhävikin vähentämisestä.

Hanketiimi on kehittänyt pelejä ja videoita sekä järjestänyt ruokapalvelualalla toimiville ja opiskeleville tietovartteja verkossa. Materiaalit ovat kaikkien saatavilla hankkeen kotisivuilla.

Mobiilipelialusta Sepolla tehdyissä peleissä on lyhyesti ammatillista teoriaa ja siihen liittyviä tehtäviä. Pelien kautta voidaan lähes huomaamatta jakaa tietoa sekä testata omaa osaamista.

 

Digitaalisten välineiden ja kuvauslaitteiden käyttö ei ole aina ongelmatonta. Esimerkiksi äänen tallentaminen ja välittäminen eivät aina suju suunnitellusti. Kameran sijoittamiseen on hyvä kiinnittää kuvatessa huomiota. Taustahäly on usein vaikeaa poistaa tallenteesta.

Ruoan valmistamiseen liittyviä videoita on kuvattu kiinteän av-tekniikan avulla ammattikeittiössä. Tulevaisuudessa tekniikan avulla opettajat, opiskelijat ja muut alan toimijat voivat seurata ammattikeittiöympäristöä reaaliajassa – myös etänä.

Ruokahävikkihanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto Kaakkois-Suomen ely-keskuksen kautta.

 

Hanna Pajari-Seppänen, tki-asiantuntija

Merja Ylönen, projektipäällikkö, Xamk