Taitaja-kilpailuissa tiirailtiin työvoimaa

Tuomo Tikkanen saa usein puheluja, joissa kysellään valmistuvia hitsareita.

– Innostuneimmat nuoret tietävät, että voivat valmistuttuaan valita työpaikkansa. Jo työssäoppimispaikkaa hakiessaan he tutkivat tarkkaan firmojen nettisivut, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Riverian levyseppähitsaajakoulutuksen lehtori kertoo.

Riveriassa alan opiskelupaikkoja on tällä hetkellä vähemmän kuin parhaina aikoina. Tilanpuute estää koulutuspaikkojen lisäämisen.

Tikkanen työskenteli Joensuun toukokuisissa Taitaja-kilpailuissa lajivastaavana. Hän vastasi levy- ja hitsausalan kilpailun teknisestä toteutuksesta, kuten koneista ja materiaaleista. Ennen tapahtumaa hän suunnitteli lajinsa tehtävät sekä perehdytti tuomarit.

– Taitaja on opettajalle paljon työtä vaativa oppilaitoksen ja alan markkinointitapahtuma. Nuorilla on täällä mahdollisuus tutustua yrityksiin ja nähdä, minkälaisia töitä tehdään ja mitä niissä vaaditaan.

Ammatilliset oppilaitokset ja yritykset työskentelevät tiiviissä yhteistyössä. Ilman yritysten tukea ei vuosittaisia Taitaja-tapahtumiakaan saataisi järjestettyä.

– Yrityksellemme Taitajaan osallistuminen oli mahdollisuus näkyä ja luoda positiivista työnantajamielikuvaa, sanoo Outokummun metallin toimitusjohtaja Jarmo Paakkunainen.

Yritykset ovat tapahtumassa myös rekrytoimassa työvoimaa. Outokummun metallinkin 110 työntekijän joukkoon mahtuisi muutama hitsari lisää.

Paakkunainen arvioi, että vanhat mielikuvat saattavat vähentää alan vetovoimaa.

– Meillä on kuitenkin nykyaikaiset ja puhtaat tilat ja panostamme työhyvinvointiin.

Opettaja ja yrittäjä ovat yhtä mieltä siitä, että tekniikan kehittymisen myötä alan vaatimustaso on noussut.

– Osa opiskelijoista tekee ja harjoittelee näitä juttuja omalla ajalla iltaisinkin. Osa taas tarvitsee kaikissa koulun tehtävissäkin ohjaajan viereensä. Työssäoppimisen lisääminen ei sovi yhtä hyvin kaikille, Tikkanen sanoo.

Outokummun metalli tarjosi Joensuun Taitajan levy- ja hitsausalan voittajalle kesätyöpaikkaa. Toisella puolella Suomea asuva voittaja ei kuitenkaan pystynyt ottamaan paikkaa vastaan.