Luotettu: Vuosityöaika kokeilussa – väljyyttä jätettävä yllätysten varalle

Vuosityöajan toteuttamisessa luottamus työntekijän ja esimiehen välillä on avainjuttu, Heli Harjula sanoo.

Edessä on iso työaikaremontti, kun kymmenisentuhatta ammatillista opettajaa siirtyy vuosityöaikaan vuoteen 2020 mennessä.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria näyttää suuntaa, sillä siellä on kokeiltu vuosityöaikaa viime vuodesta lähtien. Mukana kokeilussa on kolmisensataa opettajaa nuorisoasteelta, ja parisataa aikuisopettajaa ja opoa on tarkoitus saada kyytiin syksyllä 2019.

– Yli 80 prosenttia opettajistamme halusi lähteä kokeiluun. Vuosityöajassa on se hyvä puoli, että kaikki työ on palkanmaksun piirissä. Ammatillisen opetuksen reformi on tuonut opintoihin valinnaisuutta ja henkilökohtaistamista niin paljon, että opetusvelvollisuuteen perustuva työaikajärjestelmä kävi liian jäykäksi, pääluottamusmies Heli Harjula sanoo.

 

Kun työ perustui opetusvelvollisuuteen, opettajalle maksettiin vain opetustunneista. Esimies ei välttämättä edes tiennyt, miten paljon opetuksen suunnitteluun menee aikaa.

– Nyt esimiehen ja työntekijän pitää miettiä yhdessä, kuinka paljon mikäkin työtehtävä vaatii resursseja. Työaikasuunnitelman toteutumista on määrä seurata kolme kertaa vuodessa, mutta siinä meillä on vielä petraamista.

Kokeilu on opettanut, että suunnitelmiin on hyvä jättää väljyyttä yllätysten varalle.

– Teimme turhan tiukat suunnitelmat. Vuonna 2019 Joensuussa järjestetään Taitaja-kisat, ja ne työllistävät opettajia jo tänä vuonna odotettua enemmän.

 

Luottamusmieheltä kokeilu on vaatinut jatkuvaa hereillä oloa ja vahvaa sitoutumista. Vastaan tulee jatkuvasti uusia tilanteita ratkaistavaksi, mutta niistä on selvitty yhdessä.

– Onneksi meillä arvostetaan luottamusmiestoimintaa ja kehitetään työtä yhdessä työnantajan edustajien kanssa, Heli kiittää.

Heli Harjula

Toiminut pääluottamusmiehenä vuodesta 2000, josta päätoimisena Pohjois-Karjalan koulutus-kuntayhtymässä Riveriassa kymmenkunta vuotta. Sitä ennen hiusalan lehtorina.

Ammatilliset opettajat vuosityöaikaan

Vuosityöaikaa on kokeiltu viime syksystä asti seitsemässä oppilaitoksessa ympäri Suomea. Kokoaikaisen opettajan vuosityöaika on 1500 tuntia. Vuosityöaikaan sisältyy opetuksen lisäksi muun muassa tuntien valmistelua ja oman osaamisen kehittämistä.