Sisäilmakummi kumoaa huhut

Kontiolahden Kirkonkylän koulu sai sisäilmakummin, joka auttaa tiedottamaan koulun sisäilmaongelmista lapsille ja vanhemmille. Turhat huolet ovat nyt hälvenneet, kertoo rehtori Juha Rytkönen.

Idea sisäilmakummista… on peräisin paikalliselta yritykseltä, joka tutki sisäilmaongelmista kärsinyttä kouluamme ja osallistui ongelmista tiedottamiseen. Yritys halusi osallistaa myös oppilaat, joten sen toimitusjohtaja ryhtyi vapaaehtoiseksi sisäilmakummiksi.

Sisäilmakummi on… vieraillut oppitunneilla ja puhunut vanhempaintoimikunnalle. Kummi on vastannut oppilaiden kysymyksiin ja havainnollistanut sisäilman liikkumista savujen ja tuloilmaventtiilin eteen asetetun silkkipaperin avulla. Hän on myös kehottanut lapsia toimimaan sisäilma-agentteina eli kertomaan opettajille sisäilmaa koskevista havainnoistaan.

Lapsia on kiinnostanut…, mitä home on, miltä se haisee ja voiko siihen kuolla.

Kummitoiminnan ansiosta… väärän tiedon aiheuttamat huolet ovat vähentyneet. Myös lapset ovat voineet jakaa oikeaa tietoa eteenpäin kotonaan. Ennen vanhemmilta tuli huolestuneita yhteydenottoja päivittäin, mutta nyt ne ovat loppuneet.

Sisäilma-asioita voi… ja pitää käsitellä oppitunneilla. Opettajan ei kuitenkaan kannata esiintyä alan asiantuntijana, vaan avuksi kannattaa etsiä rakennusterveyden ammattilainen. Uskon, että ympäri Suomea on sisäilma-asiantuntijoita, jotka olisivat valmiita vierailemaan kouluissa.

Tunnustusta viranomaisilta

  • Kontiolahden kunta ja Sisäilmatalo Kärki saivat sisäilmakummitoiminnastaan Vuoden sisäilma-teko 2018 -kunniakirjan. Tunnustuksen myönsi Itä-Suomen aluehallintovirasto.
  • Kontiolahden Kirkonkylän koulu toimii parhaillaan väistötiloissa.