Pistarit: Kannattaako kilpailu?

Erilaiset kilpailut hyödyttävät etenkin jo ennestään motivoituneita opiskelijoita, sanoo Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton puheenjohtaja Eero Kitunen.

Lakitiedon marraskuinen Oikeusguru-kilpailu on lukiolaiselle hyvä tapa valmistautua oikeustieteellisen valintakokeisiin.

Pitää osin paikkansa. Oikeusguru ei tosin simuloi valintakokeita, joissa edellytetään laajempaa tietomäärää. Mutta toki lakitiedon parissa askartelusta on hyötyä valintakokeita ajatellen. Parhaiten kilpailussa menestyneet saavat opiskelupaikan yliopistossa.

 

Kilpailujen hyöty oppimiselle on kyseenalainen.

Kilpailut palvelevat etenkin heitä, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta muutenkin. Ne tarjoavat mahdollisuuden testata oman osaamisen tasoa. Jos aihe ei kiinnosta, opiskelija tuskin osallistuukaan.

 

Kouluaikaa kannattaisi käyttää ylppäreihin valmistautumiseen kilpailujen sijaan.

Ainakin yhteiskuntaopin kilpailut on ajoitettu niin, etteivät ne häiritse ylioppilaskirjoituksia. Osallistumisesta voi toki myöhemmin olla hyötyä reaalikokeeseen vastatessa.

 

Yrityksille ja järjestöille kilpailun järjestäminen on markkinointia, eikä mainonta kuulu kouluun.

On totta, että yhteistyökumppanit saavat kilpailuista myönteistä huomiota. Kumppanit ovat voittoa tavoittelemattomia, yleishyödyllisiä toimijoita. Toisaalta jonkinlainen yhteistyö kolmannen sektorin ja yritystenkin kanssa kuuluu lukioihin.