Palkat nousuun ihan oikeasti – kansanliike riemastuttaa lastentarhanopettajia

Ei leikkirahaa -kampanja toimii näkyvästi lastentarhanopettajien parempien palkkojen puolesta.

Kun klassisen miltä tuntuu -kysymyksen kysyi lastentarhanopettajilta Ei leikkirahaa -mielenosoituksessa Helsingissä, vastaus oli aina sama. Lastentarhanopettajat ovat riemuissaan alan palkkauksen julkisuuteen nostaneesta kampanjasta.

Vain muutamia viikkoja sitten Facebookiin syntyneellä Ei leikkirahaa -ryhmällä on nyt jo 15 000 jäsentä ja vapaaehtoisten organisaatio, jonka avulla tieto lastentarhanopettajien palkan mataluudesta on kaikunut pitkälle.

Uutta kampanjamateriaalia syntyy kaiken aikaa. Tekeillä on muun muassa lomake kollektiivista palkankorotuspyyntöä varten. Nettiin on avattu kuntalaisaloitteita, joissa lastentarhanopettajille vaaditaan 3 000 euron suuruista tehtäväkohtaista palkkaa.

 

On todella hieno ja tärkeä asia, että palkkauksemme on huomattu näin laajasti. Osoittaahan se selvää nousua alan arvostuksessa, helsinkiläinen lastentarhanopettaja Essi Kantonen arvelee.

– Esimerkiksi lasten vanhemmat eivät varmaankaan yleisesti ole tienneet palkkamme pienuutta ja koulutustasoamme. Osaamistamme he kyllä arvostavat, sanoo espoolainen lastentarhanopettaja Lotta Lahtonen.

Myös OAJ penää kunnilta palkka-aktiivisuutta.

– Todella tervetullutta, komppaa kollegojaan vantaalainen Maria Rantanen.

Myös kuntien palkkapolitiikasta lastentarhanopettajat ovat yhtä mieltä: on aika budjetoida varhaiskasvatukseen enemmän, jotta palkat nyt oikeasti saataisiin nousuun.

Keneltäkään ei heru ymmärrystä sille, etteivät pääkaupunkiseudun kunnat kilpaile palkan avulla saadakseen päteviä lastentarhanopettajia, joita pelkästään näistä kolmesta kaupungista puuttuu noin 600 plus sijaiset päälle.

– Palkalla pitää ilman muuta kilpailla ja maksaa sen lisäksi myös henkilökohtaisesta osaamisesta, Kantonen sanoo.

Essi Kantonen kantoi OAJ:n kylttiä Ei leikkirahaa -kampanjan ensimmäisessä mielenosoituksessa Helsingissä maaliskuussa. Toinen miekkari on Helsingissä, päivämäärä on 21.4.2018.

Helsingissä ja Espoossa myös joukko valtuutettuja on nyt herännyt lastentarhanopettajien palkan ja työn vaativuuden epäsuhtaan ja siihen, että pula pätevistä työntekijöistä johtuu juuri palkkauksesta.

Myös OAJ peräänkuuluttaa kunnilta palkka- aktiivisuutta ja on puuttunut asiaan myös virallisesti. Neuvottelujärjestö JUKO ja OAJ vaativat valvontapyynnöllä KT Kuntatyönantajia varmistamaan, että Helsinki, Espoo ja Vantaa noudattavat palkkausjärjestelmää ja huomioivat sen määräykset.

Lastentarhanopettajan palkat ovat pääkaupunkiseudulla pysähtyneet 2 300 euron tietämille, hieman virka- ja työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan, 2 304,88 euron, yläpuolelle. Yksityisissä päiväkodeissa palkat ovat vielä parisataa euroa pienemmät. Esimerkiksi viereisessä Tuusulassa palkka on parisataa euroa pääkaupunkiseutua korkeampi.