Miten opettaa taitoa etänä?

Ammatilliselle koulutukselle etäopetukseen siirtyminen on aiheuttanut valtavasti haasteita.

Näin sanoo Koulutuskeskus Salpauksen opinto-ohjaaja Tarja Mäenpää Hyvinkäältä.

– Videoiden välityksellä voi katsella, miten asioita tehdään, mutta opiskelijan pitäisi myös päästä itse tekemään, ja se voi olla kotiolosuhteissa vaikeaa.

Osalle opiskelijoista isoin ongelma opiskelussa on ryhtyminen, ja se käy yhä vaikeammaksi nyt, kun ei ole patistajaa vierellä.

– Jos tilanne jatkuu vielä pitkään, on iso riski, että osa opiskelijoista tipahtaa kyydistä tai heidän edistymisensä on tosi hidasta.

Salpauksen pääsykokeet on peruttu, ja opiskelijat valitaan todistusten perusteella. Valintatapa ei suosi esimerkiksi artesaaniksi haluavaa nuorta, jolla on heikot arvosanat mutta taitavat kädet.

 

Ammattikorkeakouluissa etäopetus on sujunut mallikkaasti, koska niissä on jo useamman vuoden ajan eAmk-hankkeella kehitetty ja käytetty verkko-opetusta.

– Opettajat ovat kokeneet, että heillä on jo paljon sekä pedagogista että välineosaamista, joka nyt kehittyy entisestään. Moni on sitä mieltä, että tästä tulee jotain uutta, erityisasiantuntija Hannele Louhelainen OAJ:stä kommentoi.

Joidenkin koulutusalojen siirtämisessä etäopetukseen on jouduttu käyttämään erityistä luovuutta. Esimerkiksi musiikkipedagogiopiskelijat ovat siirtäneet harjoitusoppilaskoulun verkkoon ja balettiopetusta järjestetään etäyhteyksien kautta.

 

Yliopistojen opetusalan liiton puheenjohtaja Santeri Palviaisen mukaan siirtyminen etäopetukseen on yliopistoissakin sujunut yllättävän kivuttomasti, vaikka opettajat ovat joutuneet venymään hyvin nopealla aikataululla.

– Lähinnä koronaan liittyvä pohdinta on vielä ollut oman tai lähipiirin mahdollisessa sairastumisessa, ei niinkään työnteon raameissa. Toisaalta näin on menty vasta vähän aikaa. Kun opiskelijat alkavat kipuilla esimerkiksi ohjauksen kanssa, opettajien jaksaminenkin voi joutua lujille.

 

Kaikilla kouluasteilla opettajat valmistavat etäopetusta varten paljon materiaalia. OAJ:n lakimies Janniina Heinonen muistuttaa, että tekijänoikeuksien kanssa pitää olla tarkkana, ettei työnantaja käytä poikkeustilaa hyväkseen ja laiminlyö tekijänoikeuksista sopimista.

 

Lue aiheesta lisää:

Virus heitti opettajat syvään päätyyn

Erityinen tuki jatkuu etänäkin – Sanna Maksimainen soittaa oppilailleen videopuhelun päivittäin

Työolot menivät uusiksi – miten toimitaan?

Läsnäolon kulttuuri muuttui