Erityinen tuki jatkuu etänäkin – Sanna Maksimainen soittaa oppilailleen videopuhelun päivittäin

”Huomenta, nukuitko hyvin? Aloitetaan lukuläksystä, lue se minulle ääneen.”

Erityisluokanopettaja Sanna Maksimainen soittaa jokaiselle oppilaalleen Whatsapp-videopuhelun joka koulupäivä.

Viime viikosta lähtien Maksimainen on antanut oppilailleen ja heidän vanhemmilleen Wilmassa ohjeet seuraavan päivän tehtävistä. Lisäksi hän sopii soittoajan kunkin oppilaan kanssa.

− On tärkeää, että yhteys oppilaisiin säilyy. Ensimmäisen viikon perusteella näyttää siltä, että etäopetus toimii tosi hyvin, Maksimainen kehuu.

On tärkeää, että yhteys oppilaisiin säilyy.

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa Maksimainen on yksi arjen sankareista. Hänen työpanostaan tarvitaan, jotta myös erilaiset oppijat etenevät opinnoissaan, kun koulut ovat kiinni.

Maksimaisen oppilailla on halutessaan oikeus lähiopetukseen myös poikkeustilanteessa, mutta heidän vanhempansa ovat toivoneet, että lapset voivat jatkaa opiskelua kotona. Maksimaiselle se sopii hyvin.

Oppilaiden ensimmäisen etäviikon aikana Maksimainen työskenteli vielä koulun tiloissa, jotta etäopetus saatiin käyntiin, mutta tällä viikolla hän siirtyi itsekin kotiin. Etäopetus hoituu nyt omasta keittiöstä.

Maksimainen tietää, että koulupäivät ovat tärkeitä juuri erityisoppilaille, joilla on usein vähemmän kaverikontakteja kuin muilla. Nyt oppilaat ovat keksineet uusia tapoja pitää yhteyttä.

− On ollut kiva huomata, että he ovat perustaneet keskenään omia Whatsapp-ryhmiä, joissa he jakavat kuvia muun muassa ruokalautasistaan.

 

Maksimainen opettaa Hepolan koulussa Mäntsälässä. Vaativan erityisen tuen luokassa hänellä on kahdeksan erityisen tuen oppilasta vuosiluokilla 4–6. Oppimisen haasteista huolimatta luokka on Maksimaisen mukaan erityisen ahkera ja koulumyönteinen.

Kun maan hallitus ilmoitti koulujen sulkemisesta, Maksimainen varmisti ensitöikseen, että kaikilla oppilailla on kirjat kotona. Hän laati eritasoisia etäopetuksen ohjeita, joista osa on yksilökohtaisia ja osa yhteisiä koko porukalle.

− Tarvittaessa kuvaan kotona opetustuokion uudesta aiheesta ja lähetän sen videolinkkinä oppilaille. Aion perustaa myös oppiainekohtaisia ryhmiä, jotta voin pitää videopuheluita useammalle oppilaalle kerralla. Kokeillaan, miten se toimii.

Vaikka etäopetus koettelee niin opettajaa kuin oppilaitakin, Maksimainen uskoo, että siitä koituu jotain hyvääkin.

− Voimme nyt keskittyä ydinasioihin. Harjoittelemme pääasiassa matematiikkaa ja äidinkieltä ja karsimme muuta.

 

Äidit ja isät on valjastettu tukemaan lastensa etäopiskelua. Maksimainen kertoo, että erityisopetuksessa olevien oppilaiden vanhemmat ovat tottuneet katsomaan lastensa koulunkäynnin perään, joten heille uusi tilanne voi olla helpompi kuin monille muille vanhemmille.

− Olen kertonut vanhemmille, miten tehtäviä voi helpottaa. Laitan ohjeita Wilmaan ja soittelen työpuhelimella. Huomisen lukutunnille laitoin linkin Yle Areenaan.

Maksimaisella on itselläänkin kolme peruskouluikäistä lasta. Nyt kun lapset ovat kotona, heille täytyy laittaa vähän useammin ruokaa ja tukea etäopiskelussa.

 

Hepolan koulussa viidesosa erityisen tuen oppilaista on lähiopetuksessa koulun tiloissa. Erityisopettajat ovat heistä vuorollaan opetusvastuussa. Maksimainen ei kuitenkaan ole mukana ringissä, koska hän vastaa oman luokkansa opetuksesta etänä.

Koronaviruksen leviäminen huolettaa luonnollisesti myös Maksimaista. Koulujen sulkemiseen hän suhtautuu tyynesti, onhan lapsissa ja nuorissakin paljon riskiryhmään kuuluvia.

− Kyllä me tästä selvitään. Jos viruksen leviäminen tällä keinoin vältetään, niin tämä on tosi hyvä juttu.

Miten kävi työmäärän? Uuvuttaako etäopetus? Maksimainen myöntää, että ohjaamiseen ja tuntien suunnitteluun paloi ensimmäisinä päivinä paljon aikaa. Nyt etäopetukseen on löytymässä oma rytmi ja rutiini.

− Ei tämä mahdotonta ole. Myös kodin ja koulun yhteistyö tiivistyy.

 

Lue aiheesta lisää:

Virus heitti opettajat syvään päätyyn

Työolot menivät uusiksi – miten toimitaan?

Miten opettaa taitoa etänä?

Läsnäolon kulttuuri muuttui