Latinaksi käännetty Rosvo-Roope inspiroi opiskelemaan – Keskustakirjasto Oodin johtaja peräänkuuluttaa hauskaa vaivannäköä

Lukiossa Anna-Maria Soininvaara luki koko ajan, mutta ei läksyjä. Intonsa hän keskitti venäläisen kirjallisuuden klassikoihin.

Miten niin vastaus väärään kysymykseen? Niin ylpeä kuin Anna-Maria olikin vastauksistaan ylioppilaskirjoitusten reaalikokeessa, hän oli lukenut huolimattomuuttaan väärin Lutherin tunnustuskirjoihin liittyneen tehtävän.

Reaalikoe jäi pisteen päähän laudaturista. Sen hän muistaa yhä 40 vuoden jälkeen.

Anna-Maria Soininvaara kävi oppikoulun alaluokat Helsingin kaksoisyhteislyseossa. Sitten perhe muutti Espooseen, ja koulu vaihtui Leppävaaran yhteiskouluksi.

Anna-Maria oli muuten tunnollinen lukiolainen mutta ei tehnyt läksyjä koskaan.

– Tykkäsin kirjallisuudesta ja luin koko ajan. Opiskelin intohimoisesti sitä, mikä kiinnosti, enkä lainkaan sitä, mikä ei kiinnostanut, Anna-Maria kertoo – ja nimittää nyt käytöstään laiskuudeksi.

Lukion opettajista ylitse muiden olivat musiikinopettaja Pirkko Partanen ja latinaa opettanut Antero Raevuori. Anna-Maria lauloi koulun kuorossa.

– Pirkko oli innostava kuoronjohtaja. Vaikka koulupäivän jälkeen oli väsynyt, laulaminen antoi valtavasti voimaa. Aina ennen laulamista kuoro joi yhdessä pikakahvia.

Moderni Antero suomennutti oppilaillaan Asterix-sarjakuvia ja Rosvo-Roope-laulua. Tekstit hän oli sitä ennen kääntänyt latinaksi.

– Eniten työelämässä olisin tarvinnut englantia, mutta sitä opiskelin kielistä vähiten.

Latina sytytti niin, että Anna-Maria oli aikeissa ryhtyä opiskelemaan Rooman kirjallisuutta pääaineenaan mutta vaihtoi sen yleiseen kirjallisuustieteeseen.

 

Anna-Maria korostaisi tulevaisuuden koulussa oppimisvalmiuksia.

– Itseäni harmittaa, että matematiikan taitoni jäivät perustaltaan heikoiksi, koska en vaivautunut tekemään töitä. Asioiden eteen pitää oppia näkemään vaivaa, ja se voi olla samalla hauskaa – kuten latinan opiskelu oli.

Entistä tärkeämpää on erottaa oikea tieto väärästä.

– Toivon, että koulussa opetetaan ajattelemaan itse. Filosofiaa saisi olla enemmän!

Anna-Maria Soininvaara

  • Helsinkiläinen 59-vuotias Helsingin uuden keskustakirjaston Oodin johtaja.
  • Koulutukseltaan filosofian maisteri ja kirjastonhoitaja, suorittanut liikkeenjohdon Executive MBA -ohjelman.
  • Pyrkii lukemaan vähintään 50 kirjaa vuodessa – tämän vuoden suosikki on Olli Jalosen Taivaanpallo.