Koulukelauksia: Vilkas mutta välkky – suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi takoi koulussa kiitettäviä arvosanoja

Suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi takoi koulussa vähintään kiitettäviä arvosanoja kaikista oppiaineista. Erityisen innostunut hän oli kuvataiteesta.

Minna Kauppi muistelee olleensa vilkas lapsi.

– 45 minuutin istuminen ja keskittyminen olivat minulle liikaa. Levottomuudesta oppitunneilla tuli usein sanomista.

Ensimmäiset kouluvuotensa Kauppi vietti Anianpellon ala-asteella Asikkalassa.

Koulu-uran edetessä Kaupin keskittymiskyky vähitellen parani, ja etenkin alakoulussa kaikki aineet tuntuivat hänestä kiinnostavilta. Keväisin todistuksessa komeili ysien ja kymppien rivi.

Teini-iässä Kauppi innostui kuvataiteesta. Hän saattoi uppoutua työstämään maalaustaan tai piirustustaan aina vain pidemmälle.

Vääksyn yhteiskoulun kuvataiteenopettaja Iiris soi innokkaalle oppilaalleen mahdollisuuden jatkaa projekteja vapaa-ajalla.

Sen sijaan koululiikunta ei Kauppia sytyttänyt. Luokkatoverit saattoivat löntystää kentällä pallon perässä, kun Kauppi olisi halunnut pelata tosissaan. Koulusuunnistuksessa hän oli se, joka kiersi kaikki rastit ja kertoi vastaukset muille.

Oman sävynsä yläkouluvuosiin toi se, että Kaupin molemmat vanhemmat työskentelivät samassa koulussa kieltenopettajina, isä välillä rehtorinakin.

– Eihän se kovin mukavaa ollut. Jouduin kuuntelemaan, kun muut haukkuivat vanhempiani. En kokenut sitä kiusaamiseksi, sillä haukkuja ei tarkoitettu minulle. Se oli nuorten ihmisten ajattelemattomuutta.

Vanhemmiltaan Kauppi ei saanut erityiskohtelua.

– Äiti on ainoa opettaja, joka on heittänyt minut luokasta ulos. Melusin liikaa, kun olin saanut tehtävät valmiiksi.

Lukion jälkeen Kaupin mielessä oli päällimmäisenä urheilu-ura, eivät jatko-opinnot. Välivuoden jälkeen hän kuitenkin haki ja pääsi opiskelemaan ruotsia Jyväskylän yliopistoon. Vuonna 2011 hän valmistui opettajaksi. Sittemmin hän on tehnyt kouluissa sijaisuuksia.

Jos Kauppi saisi päättää, kännykät olisivat koulussa pannassa ja koulupäivät olisivat nykyistä liikunnallisempia.

– Monet oppilaat ovat vieraantuneet keholla tekemisestä ja läsnäolosta. Se ei tee hyvää. Liikuntaa pitäisi saada koulun arkeen lisää.


Innoitusta liikunnan lisäämiseen voi hakea vaikkapa Kaupin lajista: Suunnistusliiton Koulu kartalla -teemaviikkoja vietetään huhti–toukokuussa.

 

Suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi on koulutukseltaan kieltenopettaja. Ylioppilaaksi hän kirjoitti E:n paperein Vääksyn yhteiskoulusta.