Koulukelauksia: Spice Girls -näytelmällä ja musiikkivideoilla kiinni käsikirjoittamiseen

Lukion äidinkielenopettajan kannustus rohkaisi käsikirjoittajana työskentelevää Anna Brotkinia lähtemään luovalle alalle.

Anna Brotkinin koulu-ura alkoi onnellisten tähtien alla: Paras ystävä tuli samalle luokalle Hyvinkään Puolimatkan ala-asteelle. Ystävyyttä alleviivasivat samanlaiset ruusukuvioiset reput. Yhteinen taival jatkui aina lukioon asti.

Brotkin oli innostunut oppimaan uutta läpi peruskoulun ja lukion. Koulumyönteisyys ei karissut edes murrosiässä. Todistusten kymppien rivissä poikkeuksen tekivät vain matemaattiset aineet.

 

Alakoululaisena Brotkin ideoi tyttöporukan kesken näytelmiä, lyhytelokuvia ja musiikkivideoita.

– Eka käsikirjoitukseni oli Spice Girlseistä kertova näytelmä. Itse esitin Poshia eli Victoria Adamsia. Saimme käyttää koulun tiloja projekteihimme, Brotkin muistelee.

Kirjoittamisesta ja lukemisesta innostunut tyttö haaveili aluksi äidinkielenopettajan ammatista, sitten kirjailijan tai toimittajan työstä ja lopulta lukiossa käsikirjoittamisesta.

– Kotoa tai suvun piiristä en saanut mallia luovalle uralle, vaan siihen kannustivat hyvät äidinkielenopettajat. Erityisesti Sveitsin lukion lehtorin Erja Eteläisen merkitys oli suuri. Juuri lukiovuodet loivat uskoa itseen ja omiin mahdollisuuksiin.

Eteläinen kirjoitti rohkaisevia kommentteja Brotkinin novellien perään ja vinkkasi Nuoren voiman liiton kirjoittajaryhmistä.

 

Lukion jälkeen Brotkin meni Teatterikorkeakoulun käsikirjoittajalinjan pääsykokeisiin muttei saanut opiskelupaikkaa. Brotkin suuntasi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan puheviestintää ja sieltä muutaman vuoden jälkeen Aalto-yliopistoon elokuvataiteen laitokselle käsikirjoittajalinjalle.

Vuonna 2016 maisteriksi valmistuessaan hän oli opiskellut yhtäjaksoisesti 22 vuotta.

Viime aikoina Brotkin on seurannut huolestuneena uutisointia lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaidon hapertumisesta.

– Lukeminen ja kirjoittaminen ovat avaimia ajatteluun, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja sivistykseen. Toivon, että koulu satsaa tähän vielä enemmän.

 

Brotkin kuuluu tämänvuotisen Kaikki kuvaa -kilpailun tuomaristoon. Elokuvakilpailu on tarkoitettu 8–23-vuotiaille. kaikkikuvaa.fi

 

Muun muassa Aikuiset-sarjaa käsikirjoittanut Anna Brotkin haaveili ala-asteikäisenä opettajan ammatista. Kuvassa Brotkin on tokaluokkalainen.