Koulukelauksia: Näyttelijä Tuukka Vasamaa kauhistuttaa nykynuorten varhainen erikoistuminen

Tuukka Vasama aloitti koulutiensä nollaluokalla eli esikoulussa Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa 1980-luvun puolivälissä. Polku jatkui samassa opinahjossa aina lukioon saakka.

– Siirtymät ala-asteelta yläasteelle ja lukioon olivat meille varmaan vähän helpompia kuin tavallisesti. Peruskoulun ajan luokkakaverit pysyivät jokseenkin samoina, ja osa opettajista opetti sekä ala- että yläasteella, osa sekä yläasteella että lukiossa, Vasama kuvailee.

 

Ala-asteella Vasama oli kiltti ja hieman ujo oppilas, joka oli kiinnostunut matematiikasta ja joukkoliikenteestä. Pieni Tuukka haaveili bussinkuljettajan ammatista.

Yläkoulussa Vasama rohkaistui ja otti luokassa aiempaa enemmän tilaa. Läppä lensi muidenkin kuin lähimpien kaverien seurassa.

– Lukiossa pääsin kunnolla vauhtiin. Siellä oli tilaa etsiä itseään, kasvaa ja saada monenlaista itseluottamusta. Koulu sujui hyvin, vaikka keskityin ihan muuhun: urheiluun, musiikin kuunteluun, juhlimiseen ja tuolloin löytämääni teatteriharrastukseen.

Lukion äidinkielenopettaja Leena Salonen kannusti ja antoi tilaa Vasaman ja hänen kavereidensa mielikuvituksellisille projekteille. Mainosanalyysitehtävä poiki kaverusten käsittelyssä kuvitteellisen Ekohenkäys plus -pesuaineen tv-mainoksen.

Kuvaamataidon tunnit taas olivat Vasamalle aina vaikeita.

 

Näyttelijä Tuukka Vasamalle lukio oli itsen etsimisen ja itseluottamuksen kasvun aikaa.

 

Matemaattisesti lahjakas Vasama suuntasi lukion jälkeen Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan sähkö- ja tietoliikennetekniikkaa.

Teekkarin elämä oli mukavaa, mutta teatteriharrastus vei kuitenkin voiton. Vasama aloitti kolmen Otaniemen vuoden jälkeen opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Nykynuorten varhainen erikoistuminen kauhistuttaa Vasamaa. Hän toivoo, että vastaisuudessa nuoret saisivat laajan yleissivistyksen ja aikaa miettiä, miksi isona ryhtyy.

Vasaman vetämä kiertueteatteri Red Nose Company järjestää koululaisnäytöksiä ympäri maan. Ryhmä tekee myös kouluvierailuja. Kevään ohjelmistossa on muun muassa lukiolaisille ja yläkoululaisille sopiva Aleksis Kivi. Alakoululaisille suunnattu Frankenstein taas yhdistää teatteria ja sähkötekniikkaa.