Koulukelauksia: Sketsivideoista tuli leipätyö Justimuksen Joose Kääriäiselle

Justimuksen Joose Kääriäinen löysi sketsivideoiden tekemisen riemun yläkoulussa. Sen jälkeen puutetta on ollut lähinnä ajasta.

Kuvatkaa videoklippi! Se on tehtävänanto äidinkielen valinnaiskurssilla yläkoulussa.

Joose Kääriäinen ja hänen hyvät kaverinsa Sami ja Juho lyöttäytyvät samaan työryhmään. Kauan ei vanheta, kun on jo kyhätty huumorikäsikirjoitus lähestyvästä maailmanlopusta. Videokamera pannaan päälle ensimmäistä kertaa yhdessä.

Videon lopputulos nauratti silloin Joosea niin paljon, että hänelle oli aivan sama, tykkäsivätkö muut. Mutta tykkäsiväthän ne.

– Pian sketsien tekeminen alkoi edetä lumipalloefektillä, Joose kuvailee.

Kolmikosta tuli Justimusfilms ja sketsien teosta kokopäivätyö. Nyt Justimuksen sketsi- ja rapvideoilla on Youtubessa yli 530 000 tilaajaa. Katsotuin video on nähty yli viisi miljoonaa kertaa. Peruskoulun jälkeen opiskelut jäivät kaikilta kesken.

 

Joose kävi koulua Haapavedellä.

– Olin hyvä niissä aineissa, jotka kiinnostivat: musiikissa, liikunnassa ja äidinkielessä. Päättötodistukseni keskiarvo taisi olla 6,8 eli ei maailman huippua.

Välillä koulunkäynti oli pakkopullaa.

– Turhimmalta tuntui fysiikka tai kemia. Nyt harmittaa, ettei kaikkea tietoa kiinnostanut imeä, koska asiat ovat alkaneet kiinnostaa myöhemmin. Niitä on tullut jonkin verran tutkittua uudestaan, Joose kertoo.

Opettajista ykkösenä mieleen jäi yläkoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Risto Vilmusenaho.

– Hän osasi opettaa tosi mielenkiintoisesti ja sai jokaisen luokan kuuntelemaan ja kuriin.

 

Joosen kouluvuosista on kymmenkunta vuotta. Hän ei ole ihan kärryillä siitä, kuinka paljon koulunkäynti on jo muuttunut.

– Olisi hienoa, jos opetustavat muuttuisivat entistä yksilöllisemmiksi ja teorian osuus vähenisi. Omiin koulumuistoihini pänttäys ja ulkoa opettelu liittyvät vahvasti, eikä opetettavaa asiaa edes saattanut sisäistää. Käsittääkseni tästä on onneksi edetty.

Kiusaaminen pitäisi voida estää paremmin.

– Kodin ja koulun vuorovaikutusta on hyvä lisätä. Ei koulukiusaaminen ole yksin koulun vastuulla. On se kotienkin asia.

Joose Kääriäinen

  • Oululainen 24-vuotias Justimuksen videontekijä.

  • Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkinto Haapaveden opistossa jäi niukasti kesken. Haluaisi kyllä valmistua. Teatterikorkeakoulu kiinnostaa.

  • Justimus haastaa koululaiset Nenäpäivän sketsikilpailussa tekemään 15 sekuntia nenähuumoria videolle.