Koulukelauksia: Rämäpäästä konfliktien ratkojaksi

Ulkoministeri Pekka Haavistolle tärkeintä kouluvuosina olivat kaverit ja harrastukset.

Pekka Haavisto otti kuusivuotiaana varaslähdön kansakouluun. Kun vuotta vanhempi paras ystävä samasta pihapiiristä Helsingin Munkkivuoresta aloitti ekaluokan, piti Pekankin päästä kouluun.

– Pärjäsin ihan hyvin. Tosin tavaamisen opettelu oli minulle vaikeaa. Kansakoulun aloittaessani luin jo kirjoja, ja tavaaminen tuntui vähän nurinkuriselta, Haavisto muistelee.

Koulu-uransa Haavisto aloitti naapurikaupunginosassa Munkkiniemessä, sillä Munkkivuoren uuteen lähiöön ei ollut rakennettu vielä koulua. 1960-luvulla lapsia oli paljon, ja Haavistokin kävi koulua vuoroissa. Iltavuoro alkoi yhdeltä ja loppui iltakuudelta.

Omatoiminen ja hieman rämäpäinen oppilas, näin Haavisto kuvailee itseään. Kaverit ja harrastukset olivat elämän kiintopisteitä, koulu ja opiskelu eivät niinkään. Häirikkö hän ei silti ollut.

 

Oppikoulunsa Haavisto kävi Munkkivuoren yhteiskoulussa. Opinahjo oli hänelle entuudestaan hyvin tuttu, sillä isä oli koulun rehtori ja äiti kemianopettaja.

Haavisto piti oppiaineista, joissa oli hyvä ja innostava opettaja. Mieleen ovat jääneet esimerkiksi biologian, ranskan ja maantiedon opettajat. Etenkin veistonopettaja Esko Pentti.

– Puutöiden ohessa kävimme syviä filosofisia keskusteluja. Lintulautakin valmistui siinä sivussa, kun keskustelimme elämän mahdollisuudesta vierailla taivaankappaleilla.

Kielet olivat Haavistolle vaikeita koko kouluajan. Ruotsin arvosanana komeili usein vitonen. Suureksi yllätyksekseen hän kirjoitti vuoden 1976 ylioppilaskokeissa ruotsista ja englannista laudaturit.

– Vieläkin ihmettelen, miten tuo loppuspurtti onnistui.

 

Lukion jälkeen Haavisto haki Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Yliopistossa vallitsivat taistolaiset tuulet, jotka veivät opiskeluintoa. Haavisto keskittyi opintojen sijaan pienlehtien kustantamiseen ja ympäristöliikkeisiin, kunnes politiikka vei nuoren mennessään.

Ministerin mukaan vuodet politiikassa ovat opettaneet, että avain konfliktien ratkaisuun on kyky kohdata eri tavalla ajattelevia.

 

Pekka Haavisto on puhumassa Allianssin Politiikkaviikolla 31.10.–4.11.2022 Teemana on kriisien ratkominen eri mielipiteiden ja ideologioiden viidakossa.

nuorisoala.fi/politiikkaviikko