Koulukelauksia: Jethro oli matikkahirmu ja vitsiveikko

Jethro Rostedt kuvailee itseään keskiverto-oppilaaksi, joka takoi matikasta kymppejä ja opiskeli yläasteella latinaa.

Jethro Rostedt jännitti ensimmäistä koulupäiväänsä turkulaisen Lausteen ala-asteen pihalla tuore seitsentikkinen haava silmäkulmassaan. Hän oli edellisenä päivänä kaatunut betoniporsaaseen kerrostalopihan leikeissä.

– Ala-asteella taisin joka vuosi olla ensimmäisenä koulupäivänä jonkin sortin ruhjeilla, Jethro naurahtaa.

Vauhdikas poika piti erityisesti liikunnasta, mutta hyvä kakkossuosikki oli matematiikka. Todistuksessa sen kohdalla komeili kymppi.

 

Lausteen koulun shakkikerhosta Jethro löysi elinikäisen harrastuksen. Strateginen peli vei mennessään, kun luokanopettaja Ilkka Kaljonen veti kerhoa lunkilla otteella.

Yläasteelle Jethro siirtyi lähiöstä Turun keskustaan Klassikon kouluun latinan opintojen perässä. Jethro haaveili lääkärin ammatista.

– Innostus latinaan ja lääkärin uraan kuitenkin hiipui. Yläasteella vauhtini vain kiihtyi. Otin luokan huumoripojan roolin.

 

Osaa opettajista Jethron vitsit naurattivat, osaa eivät. Hän arvelee nimensä puistattavan edelleen joitakin entisiä opettajiaan.

Yläasteen jälkeen Jethro haki terveydenhoito-oppilaitokseen sairaalassa työskentelevän äitinsä neuvosta. Koulun ovet avautuivat, mutta tutkinto jäi kesken.

– Olen tyytyväinen valintoihini. Elämä on mennyt hyvin. Ehkä kuitenkin lähtisin opiskelemaan kaupallista alaa, jos nyt valitsisin.

Tulevaisuuden koulussa Jethro haluaisi nähdä nykyistä enemmän yrittäjyyskasvatusta ja tiedonhaun opiskelua, mutta vähemmän pänttäämistä.

– Lukion koeviikot ovat minulle ihan mahdoton ajatus. Tuntuu hullulta, että kaikki oppi pitää näyttää paperilla yhden viikon aikana.