Koulukelauksia: Hanna Sarkkiselle tavoitteellinen koulunkäynti korvasi harrastukset

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen uskoo, että koulu pelasti hänet huonommalta tieltä.

Niin ei ollut käynyt ikinä – eikä sen jälkeen.

Lamaannuttava kauhu iskee tokaluokkalaiseen Hannaan, kun hän tajuaa myöhästyvänsä koulusta. Sillä hetkellä se tuntuu maailman suurimmalta ja hirveimmältä asialta, vaikka eihän se sitä ollut.

– Olin innokas koululainen ja kauhean tunnollinen. Tein ahkerasti läksyjä ja luin kokeisiin, Hanna Sarkkinen kertoo peruskouluvuosistaan Oulunsalossa, joka oli vielä silloin kunta Oulun eteläpuolella.

Kympin tytön mieliaine oli historia. Hanna tykkäsi myös uskonnosta. Ei siis ole ihme, että hän päätyi lukion jälkeen lukemaan aate- ja oppihistoriaa Oulun yliopistoon.

Hanna viihtyi yläasteella, koska aineenopettajat opettivat aineitaan ala-asteen luokanopettajia syvällisemmin. Parhaiten mieleen jäi jo edesmennyt historianopettaja Hannu Kettukangas.

– Hän oli persoonana erityinen ja kurinpidossa tiukka, mutta tosi hyvä opettaja, joka vahvisti kiinnostustani historiaan.

Yläastevuosina Hannan vapaa-ajanvietto oli välillä holtitonta, kun päihteet tulivat mukaan viikonloppuihin.

– Koulu kuitenkin kannatteli. Koulussa pärjääminen antoi elämään mielekästä sisältöä, itseluottamusta ja tavoitteita, Hanna kertoo.

Koulu oli Hannalle tärkein asia, eikä hänellä ollut muita harrastuksia. Hannan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 9,5.

 

Opettajien vahva pedagoginen osaaminen ja aikuisten läsnäolo ovat Hannasta olennaisia asioita koulussa nyt ja tulevaisuudessa.

– Haluaisin, että koulu antaisi edelleen kaikille yhtäläiset valmiudet. Kun maailma muuttuu, perustaitojen vahvistaminen on hyvin tärkeää.

Tiedon lisäksi pitää opettaa lähdekriittisyyttä, kansalaistaitoja – ja taloustaitoja – ja sitä, miten osallistua yhteiskuntaan. Pitää vahvistaa jatkuvan oppimisen oppimista. On annettava työkaluja motivaation, omien vahvuuksien ja itsetunnon rakentamiselle ja opetettava olemaan esillä.

– Hirveän tärkeitä taitoja! Hanna painottaa.

Hanna Sarkkinen

  • 30-vuotias oululainen vasemmistoliiton 1. kauden kansanedustaja ja puolueen 1. varapuheenjohtaja
  • Valmistui Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi 2014.
  • Juoksee ja liikkuu vapaa-ajallaan.
  • Avioitui viime kuussa.