Vastapaino: Valkoinen kurki levittää siipensä

Hitaat pyöreät liikeradat seuraavat toistaan. Sulavalinjaisin, kissamaisen pehmein liikkein etenevä nainen mustissa haaremihousuissa on hyvinkääläinen kuvataideopettaja Tiia Orivuori.

Pääskysen pyrstön sieppaus, apinan torjunta, valkoinen kurki levittää siipensä. Taiji-liikkeiden nimet viehättävät kuvataideopettaja Tiia Orivuorta. Eläinten liikkeiden jäljittelystä laji alun perin kehittyikin.

– Alkuasennon nimi on osuvasti oven avaus, annat kaiken tulla, Tiia kertoo.

Hän näyttää kuinka oven avauksessa seistään ensin suorana jalat vierekkäin ja sitten siirretään painoa ja toista jalkaa siten, että ollaan pienessä haara-asennossa.

Nykypäivänä taiji mielletään terveysliikunnaksi, mutta sen kiinalaiset juuret ovat itsepuolustustaitojen harjoittamisessa. Tiia ammentaa harrastuksestaan mielen tyyneyttä ja fyysistä energiaa. Taiji vahvistaa peruskuntoa ja kehittää kestävyyttä, tasapainoa ja notkeutta.

Taiji-kärpänen näykkäisi Tiiaa noin 18 vuotta sitten, kun hän Helsingissä asuessaan lähti seuraamaan isoa taiji-tapahtumaa stadionille. Aasialaiset liikuntamuodot olivat alkaneet kiinnostaa veljen aikidoharrastuksen myötä.

Tiian ensimmäisellä taiji-kurssilla oli kiinalainen opettaja.

Haishen Li sanoi opettavansa meille aloittelijoille kaikkein helpointa taiji-tyyliä eli yang-tyyliä, jota vieläkin harrastan.

Opettaja vei ryhmänsä kotimaahansa tutustumaan erilaisiin taiji-lajeihin, joista osa juontuu vuosisatojen takaisista perinteistä.

Sittemmin Tiia on huomannut, että yang-tyylin helppous on suhteellista. Yang-suvun kehittämä tyyli on kuitenkin laajimmalle levinnyt taijin harjoittelumuoto.

Yang-tyyli sopii Tiialle, sillä siinä ei ole nopeita eikä voimaa vaativia liikkeitä. Hän haluaa suojata niveliään, jotka ovat joutuneet nuorempana koville esimerkiksi tanssitreeneissä ja lasketellessa.

Tanssi- ja ratsastusharrastukset veivät urheilullisesta perheestä lähtöisin olevan Tiian esiintymään ja kisaamaan, mutta nyt, 46-vuotiaana hänestä on kilpailuhenki kaikonnut.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kavahdan kilpailua ja suorittamista. Taiji on siksikin niin ihanaa, kun jokainen saa tehdä liikkeet omalla tavallaan. Ei ole niin tärkeää, nousevatko ne varpaat oikeaoppisesti.

Taijissa mielen voiman merkitys on suurempi kuin kehon voiman. Tavoitteena on saada sekä keho että mieli rentoutumaan.

– Myös harjoituksissa käytetty musiikki vaikuttaa positiivisesti aivoihin.

 

Tiia hyötyy harrastuksestaan myös työssään Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulussa. Kuvataideopettajan työn lisäksi Tiia toimii johtavana opettajana.

Kun stressi nostaa toisinaan päätään, taiji auttaa rauhoittumaan ja palautumaan. Taiji-liikkeisiin sisältyvät hengitys- ja meditaatioharjoitukset ovat auttaneet Tiiaa selättämään univaikeudet.

Taijin tasapainottava vaikutus ulottuu opetustyöhönkin.

– Taiji antaa ehkä juuri sen mielen tyyneyden, jota erilaisten oppijoiden kanssa työtä tehdessä tarvitaan. Jokaisessa ryhmässä on omanlaisensa energiat, ja tyyneys auttaa minua tasapainottamaan omatkin energiani.

Yli kaksi vuosikymmentä kuvataidetta opettanut Tiia on taiteilija sielunsa syvimpiä sopukoita myöten. Nokia-yhtiön graafikkona toiminut isä opetti tytärtään piirtämään heti, kun kynä pysyi tämän kädessä.

– Muistan ikäni, kun isä kyyneleet silmissään katsoi maalaamiani hevosten kuvia ja sanoi, että nyt olen mennyt hänen ohitseen, nyt hänellä ei ole enää mitään opetettavaa minulle.

Jo nuorena Tiia teki taidetta täysillä, ja samalla intohimolla hän on aina suhtautunut taiteen opettamiseenkin. Ja toisella tavalla täysillä, ennen muuta ilolla ja ajatuksella, mennään myös taiji-treeneissä.

– Taijin jälkeen minulla on samaan aikaan ihanan rento ja energinen olo. Treenit ovat sopivasti perjantaisin, joten siinä on hyvä puhdistaa pää viikon touhuista ja rauhoittua viikonlopuksi.

Tiia Orivuori

  • 46-vuotias kuvataideopettaja ja johtava opettaja Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulussa.
  • Harrastaa taijin lisäksi satunnaisesti zumbaa ja päivittäin koiralenkkejä. Ratsastusharrastus on vaihtunut hevosten ja koirien muotokuvien tekemiseen.
  • Toimii koulussaan OAJ:n yhteysopettajana ja on mukana työstämässä luokanopettajien taidekurssia omaehtoisia täydennysopintoja varten.