Ope suosittelee: Purjehtijan ja luontokuvaajan elämyksiä

Tästä opin

Minulla on somalitaustaisia oppilaita, ja tuntui tärkeältä lukea Ujuni Ahmedin elämäkerta. Hän kirjoittaa elämästään somalitaustaisena Suomessa, epätasa-arvosta ja naisen asemasta etenkin somalikulttuurissa. Huivin käyttö ei ole aina ollut selviö. Ahmedin isoäiti ei käyttänyt huivia ja pöyristyi, kun hänen tyttärensä käytti. Kirjailija itse käyttää huivia toisinaan. Hän pohtii sydäntä riipaisevasti sitä, mikä on kotimaa, Somalia vai Suomi.

 

Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. WSOY 2022.

 


 

Tähän haluan tarttua

Odotan innolla kesällä ilmestyvää kirjaa Tapio Lehtisen yksinpurjehduksesta. Hän osallistui toista kertaa kilpapurjehdukseen maailman ympäri. Vene upposi, ja toinen kilpailija pelasti hänet. Ihailen Lehtistä kovasti. Hän on rauhallinen ja myönteinen kriittisissä tilanteissa. Olen itsekin purjehtija. Purjehtiessa oppii opettajalle tärkeitä taitoja: on pysyttävä rauhallisena, säilytettävä fokus ja selviydyttävä äkillisissä tilanteissa.

 

Ari Pusa: Selviytyjä. Tammi. Ilmestyy kesäkuussa 2023.

 


 

Tästä innostun

Olen seurannut Kimmo Ohtosen töitä. Tähän luontodokumenttiin hän onnistui tallentamaan naalin pesinnän. Naali ei ole tiettävästi pesinyt Suomessa yli 25 vuoteen. Dokumentti on pitkän, kärsivällisen työn tulos ja siitä välittyy rauhallinen ote. Ei säntäilyä eikä sinkoilua. Tiedämme paljon erilaisista luontokatastrofeista, ja on hienoa tuoda näkyviin myös tällaisia onnistumisia.

 

Kimmo Ohtosen luonto- dokumentti Naalin paluu. Yle Areena.

 


 

Vinkit antoi Helsingin Strömbergin ala-asteen koulun apulaisrehtori ja S2-opettaja Salla Kavén Helsingistä. Häntä inspiroivat hiljaiset kirjat eli tekstittömät kuvakirjat ja hänen ohjaamansa pieni Hiljaiset kirjat -lukupiiri, jossa oman koulun pieni, monikielinen alkuopetuksen ryhmä kehittelee yhteistä tarinaa.