Mun juttu: Paineensietoa luokassa ja kansainvälisillä pelikentillä

Heini Hyvönen haluaa olla yksi Euroopan parhaista avustavista erotuomareista. Hommaan tarvittavaa paineensietokykyä ja tunteiden hallintaa vaaditaan hänen mielestään myös opettajan työssä.

Heini Hyvönen luo päivätyönsä ohessa uraa avustavana jalkapalloerotuomarina. Fyysisesti ja henkisesti vaativa harrastus pitää pakostakin kunnossa ja antaa voimaa arkeen.

– Toisten auttaminen ja oikeudenmukaisuus ovat lähellä sydäntäni. Siitähän avustavan erotuomarin hommassa on pitkälti kyse, Mikkelin Urpolan koulun luokanopettaja Hyvönen sanoo.

Oma fyysinen harjoittelu on aika lailla yksinpuurtamista lenkillä ja kuntosalilla. Erotuomareille ja avustaville tuomareille tehdään kuntotestit useamman kerran vuodessa, joten kunnosta on pidettävä huoli.

Hyvönen pyrkii myös katsomaan paljon pelejä joko paikan päältä tai ruudulta.

– Muita seuraamalla oppii paljon.

 

Pienestä pitäen mikkeliläisessä tyttö- ja naisjalkapallojoukkue PU62:ssa pelannut Hyvönen päätyi erotuomariksi kesätyörahojen perässä 15-vuotiaana. Työ oli kivaa, ja vähitellen hän sai parempia pelejä vihellettäväksi.

Vuonna 2018 Hyvönen valittiin Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan avustavaksi tuomariksi.

Vuositasolla Hyvönen tuomaroi 50–80 ottelua. Pelejä on ympäri vuoden, ja yksi kansainvälinen tuomarointimatka vie kolme päivää.

Maailmalle Hyvönen lähtee yleensä suomalaisen huippuerotuomarin Lina Lehtovaaran nelikossa. Myös Lehtovaara on luokanopettaja.

– Tuomarointi on tiimityötä parhaimmillaan, ja joskus tuomari joutuu tekemään isojakin päätöksiä. Siinä on vain luotettava omaan tekemiseensä ja hallittava voimakkaat tunteet.

 

Paineensietokykyä ja tunteiden hallintaa vaaditaan Hyvösen mielestä myös opettajan työssä. Yhtäläisyyksiä Hyvönen löytää erilaisten ihmisten kohtaamisessa ja käsittelyssä. Kaikki tilanteet on hoidettava neutraalisti.

Tällä hetkellä Hyvönen voidaan nähdä heiluttamassa avustavan erotuomarin lippua Suomessa naisten pääsarjassa ja miesten Ykkösessä. Kansainvälisillä kentillä hän avustaa naisten Mestarien liigassa, EM- ja MM-karsintaotteluissa sekä ystävyysotteluissa.

– Kun saan käytyä videoerotuomarikoulutuksen, ovet ovat auki mihin tahansa.

 

Ottelutapahtumiin reissaaminen tuomarikavereiden kanssa on Hyvösen mielestä kivaa. Siinä tulee nähtyä sellaisiakin maita ja kaupunkeja, joihin ei muuten tulisi mentyä.

– Iso kiitos työnantajalleni ja työyhteisölleni, että saan aina vapaata, kun tarvitsen. Kiitos kuuluu myös oppilailleni, sillä minun ei tarvitse jännittää, mitä luokassa tapahtuu, kun olen poissa.

Ikimuistoisin keikka on tähän mennessä ollut viime syksyn naisten Mestarien liigan ottelu, jossa Bayer München kohtasi Lyonin. Tiukassa pelissä oli taitavia pelaajia ja paljon katsojia, jotka loivat mieleenpainuvan tunnelman.

– Isoissa peleissä ulkomailla tunnelma on yleensäkin fanaattisempaa kuin Suomessa.

Oman pelaamisen Heini Hyvönen kuitenkin lopetti viisi vuotta sitten.

– Pelatessa on suurempi loukkaantumisen riski kuin tuomarina. Pelkäsin, että satutan itseni enkä pääse sovittuun tuomarointiin.

Tällä hetkellä Hyvönen toimii myös itäisen alueen erotuomarikoordinaattorina. Hän jakaa omaa osaamistaan ja antaa palautetta aloitteleville erotuomareille. Aivan kuten hän itse sai uran alkuvaiheessa.

 

Heini Hyvönen

  • Luokanopettaja Mikkelin Urpolan alakoulussa. 28-vuotias.
  • Palkittiin vuonna 2021 sekä naisten vuoden avustavana erotuomarina että Suomen palloliiton itäisen alueen vuoden erotuomarina.
  • Kutsuttu kesällä Slovakiassa pelattavaan U19 EM-turnaukseen avustavaksi erotuomariksi.
  • Rentoutuu pelaamalla lautapelejä kavereiden kanssa.