Meidän porukka: Tällä joukolla jokainen työviikko päättyy kannustavasti – Asikkalan opettajien salibandyjoukkueessa on hyvä ryhmähenki

Asikkalan opettajien salibandyjoukkue voi tänä syksynä juhlia kymmenvuotismerkkipäiväänsä Koululiikuntaliiton turnauksessa Vierumäellä. Treeneissä on helppo aistia, miksi porukka haluaa kokoontua joka perjantai pelaamaan. Ilo tarttuu.

Tusina ylä- ja alakoulujen ja lukion opettajaa on kokoontunut perjantaina varttia vailla kolme Asikkalan liikuntahallille Vääksyn Aurinkovuorelle. Joku viestittää tulevansa myöhässä kokouksesta.

Muut aloittavat peliä kahdella joukkueella siniset ja violetit paidat päällä. Vauhti on sähäkkä ja kannustushuudot alkavat kiiriä.

– Hakee, hakee, yksi ylempää!

– Mahtava reaktiokyky!

– Nyt on sählyy!

– Mahtavaa, maali! Katsotaan se vielä hidastettuna.

Erityisen usein kuuluu ”Hyvä Tiina!”, mikä selittyy kahdella kaimalla joukkueessa. Yläkoulun erityisluokanopettaja Tiina Ekola pelaa maalissa.

– Tämä on kannustava joukkue. En olisi maalissa tämän ikäisenä, jos joukkue ei kannustaisi, 57-vuotias Ekola sanoo.

Samaa todistaa lukion opinto-ohjaaja Pirjo Ala-Hemmilä, joka ehtii joukkoon vasta harjoitusten jälkeen Vääksyn kuntoportaille. Entiseen hyppyrimäkeen rakennetuilla portailla kunto kasvaa myös hallikauden ulkopuolella.

– En ole superliikunnallinen, mutta nämä jaksavat kannustaa. Lisäksi perjantain harjoituksissa on kiva nollata viikko ja tyhjentää pää kouluasioista.

 

OAJ:n Asikkalan paikallisyhdistyksen salibandyporukkaan kuuluu tällä hetkellä parikymmentä jäsentä, joista harjoituksiin saadaan vähintään kaksi kuuden hengen joukkuetta. Perjantai-iltapäivä on koettu sopivaksi ajankohdaksi.

– Perjantaivuoroon ei moni jonota – se oli helppo saada. Mutta se myös aloittaa viikonlopun aktiivisesti, laaja-alainen erityisopettaja Miia Alhonen kertoo. Hän on porukan vetäjä ja aktiiviliikkuja.

Asikkala on osallistunut kaikkiin Koululiikuntaliiton järjestämiin opettajien salibandyturnauksiin vuodesta 2008 lähtien. Tiiviin ryhmähengen ovat huomanneet myös muut joukkueet.

Otamme Vierumäeltäkin mökin, vaikka voisimme hyvin ajaa naapurikunnasta kotiin.

Sekajoukkue on parhaimmillaan ollut C-sarjassa sijalla viisi. Asikkalan naiset voittivat kultaa viime vuonna.

Tärkeintä on kuitenkin ryhmähenki ja loukkaantumisten välttäminen. Porukka on halunnut aina majoittua yhdessä niin Seinäjoella, Helsingissä kuin Heinolan Vierumäellä. Mukana on usein myös huoltaja.

– Otamme Vierumäeltäkin mökin, vaikka voisimme hyvin ajaa naapurikunnasta kotiin. Laitamme ruokaa yhdessä, valmistaudumme ja tietenkin harrastamme jälkipelejä. Marraskuun viikonloppu on kaikilla kalenterissa, ja sitä odotetaan koko syksy, Alhonen kertoo.

Joukkue satsaa värikkäisiin peliasuihin ja musiikkiin. Tunnuslaulusta on usein vastannut alakoulun luokanopettaja Olli Mutru. Hän on yksi joukkueen perustajajäsenistä.

– Naapurikunnassa Sysmässä oli miesjoukkue, jonne pyydettiin paikkaamaan, kun heidän väkensä väheni. Sitten pohdimme, miksemme perustaisi tänne omaa joukkuetta. Meille oli heti selvää, että se on sekajoukkue, sekä naisille että miehille, Mutru muistelee.

 

Porukka on sekajoukkue myös siinä mielessä, että opettajia on kaikilta kouluasteilta. Pääosa jäsenistä tulee tietenkin keskustaajamasta Vääksystä, mutta myös kyläkouluista on osallistuttu.

Vaikka pienen kunnan opettajat tuntevat toisensä vähintään nimeltä, eivät kaikki kohtaa koulupäivien aikana. Salibandyjoukkue on lisännyt halua pitää yhteyttä myös vapaa-ajalla. Oma Whatsapp-rinki piippasi pitkin kesää.

– Sijaisilta ja uusilta opettajilta olemme saaneet palautetta, että joukkue yhdistää, Pirjo Ala-Hemmilä kertoo.

Opeporukalla salibandyturnaukseen

  • Koululiikuntaliiton vuoden 2018 opettajien salibandyturnaus järjestetään Vierumäellä 3.–4.11.2018.
  • Ilmoittautumiset 11.10.2018 mennessä.
  • Turnauksessa on viisi sarjaa: A- ja B-sarja ovat miesten joukkueille, C- ja D-sarja sekajoukkueille ja N-sarja naisten joukkueille.