Koulukelauksia: Kiinnostus teki kirjailijan

Kun olisi pitänyt lukea tentteihin, Pirkko Saisio kirjoitti pienoisromaanin. Kirjailijan ylioppilaskeväästä on tasan 50 vuotta.

”Älkää nyt olko niin huolestuneita Pirkosta, kirjailijahan siitä näyttää tulevan”, Kallion yhteiskoulun äidinkielenopettaja Hanna-Liisa Virta rauhoitteli Saision äitiä jo keskikoulussa.

– Olin huono oppilas lukiossa, samoin luokkani oli koulun pitkän historian huonoin. Ensimmäisen luokan joulutodistukseni keskiarvo oli 5,9. Se hämmästyttää, koska siihen mahtuivat kiitettävät numerot äidinkielestä, uskonnosta ja psykologiasta, Pirkko Saisio kertoo sähköpostihaastattelussa.

Juuri niihin, itselle tärkeimpiin, hän keskittyi – muu aika kului sosiaaliseen hauskanpitoon. Kielten ja historian laiminlyöntejä piti paikkailla työläästi vanhempana. Ylioppilaslakki tuli cum lauden yleisarvosanalla.

 

Äidinkielenopettajat merkitsivät Pirkolle eniten. Lapseton Virta oli arvaamaton ja pelätty mutta tavallaan adoptoi Pirkon henkiseksi tyttärekseen.

– Lukion äidinkielenopettajani, legendaarisen Viljo Tervosen, innoituksen jäljiltä syntyi monta kirjailijaa. Hänen tunneillaan keskityttiin Vänrikki Stoolin ja Kalevalan sijasta suomalaiseen ja erityisesti itäeurooppalaiseen uuteen lyriikkaan ja nykyproosaan.

Yksittäisistä ihmisistä ehkä eniten Pirkon maailmankuvaan vaikutti kuitenkin keskikoulun uskonnonopettaja Risto Nivari, vaikka he eivät pitäneet toisistaan.

– Nivarin psykoanalyyttisessa raamatuntulkinnassa erilaisten ihmeiden merkitys muuttui henkisen elinvoiman ylistykseksi.

Aikaansa edellä oli myös lukion kirkkohistorian opettaja, rehtori ja luterilainen pappi Hugo Knuutila. Hän esitteli uskonnot tasa-arvoisina.

 

Monipuolinen, utelias, epäilevä, kriittinen, rohkea, itsetuntoinen, toiset huomioon ottava, kaikkien oikeuksia puolustava, avoin ja keskusteleva.

Kaikkea tätä on Pirkon mielestä ihanneoppilaitoksesta valmistunut oppilas tai opiskelija.

– Ammattitaiteilijana heittäisin ilmoille vetoomuksen: kun lukijana ja katsojana kohtaatte minkä tahansa lajin taideteoksen, antakaa itsellenne lupa eläytyä tuntemattomaan! hän yllyttää.

Mielipidettä ei tarvitse heti väkisin muodostaa – vaikka kriittinen olisikin.

Pirkko Saisio

  • Helsinkiläinen 69-vuotias kirjailija, ohjaaja, näyttelijä ja isoäiti.

  • Ylioppilaaksi Kallion yhteiskoulusta 1968, näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta 1975, Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina 1997–2001.

  • Saision kirjoittama musiikkinäytelmä Musta Saara – outo ooppera Euroopasta saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa 12.9. Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä -kirja julkaistaan syksyllä.