Vuosityöaika-show saapuu kaupunkiin – OAJ:n Markku Perttunen kiertää amiksissa jakamassa tietoa

Markku Perttunen kiertää ammatillisia oppilaitoksia vuosityöaikatietoa repussaan.

Oppilaitoksia on noin 40, ja kaikissa käydään, sanoo OAJ:n työmarkkina-asiamies Markku Perttunen.

Siispä hypätkäämme Pasilasta Tampereen junaan.

08.50 Menomatkalla Markku antaa toimittajalle ensimmäisen vuosityöaikainfon ikäänkuin lämmittelyksi.

Markun takamukselle vaihtelua ovat tuoneet tänä syksynä junien, autojen ja joskus lentokoneidenkin penkit. Liikkuvana infopankkina Markku on kiikuttanut ammatillisiin oppilaitoksiin tietoa ja tulkintaa isosta mullistuksesta, kymmenentuhannen opettajan siirtymisestä vuosityöaikaan.

Tietoa ja vastauksia opettajia askarruttaviin kysymyksiin on kulkenut oppilaitoksiin Markun repussa ja päässä.

– Vuodenvaihteessa vuosityöaikaan siirtyvät oppilaitokset alkavat nyt olla kierretty. Toiset ovat pidemmällä, kun taas ensi syksynä uuteen työaikamalliin siirtyvät vasta aloittelevat tätä isoa muutosta, Markku kertoo.

Markku Perttusen syksyn vuosityöaikainfojen keikkakalenteri näyttää maantieteellisesti tältä.

Tänään kohteena on Valkeakosken ammattiopisto VAAO, jossa tiedossa on jälleen Markun ja KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikön Hannu Freundin kaksiosainen show: ensin parin tunnin info johdolle ja koulutuspäälliköille, sitten samanlainen setti koko henkilöstölle.

– Eiväthän sopimukset toimi pelkästään sillä, että niistä sovitaan neuvottelupöydässä. Tiedolle on kysyntää, ja meidänkin on seurattava, miten asiat lähtevät sujumaan, Markku sanoo.

11.03 Reissumiehet saapuvat tämänpäiväiseen majataloon, Valkeakosken ammattiopistoon.

Markku ja Hannu olivat mukana vuosityöaikamallin ja sen kokeilujen neuvotteluissa vuosia. He saattoivat neuvotteluprosessin aikana ajautua tiukkoihinkin erimielisyyksiin, mutta sopimuksen synnyttyä he ovat kulkeneet kentällä yhtä matkaa.

– Jokaista sopimuksen asiakohtaa on käsitelty Hannun kanssa työmatkoilla. Kerrankin Savonlinnasta tullessa juna jäi laitevian vuoksi puoleksitoista tunniksi paikoilleen. Siinä oli hyvää aikaa käydä sopimuksen tulkintoja läpi, Markku naurahtaa.

– Jos me saamme tämän nyt oikeille jengoille, aikaa säästyy jatkossa, kun erimielisyyksiä voidaan eliminoida jo nyt, Hannu toteaa.

11.52 Rehtori Raimo Alarova (keskellä) esittelee Valkeakosken ammattiopiston tiloja ja toimintaa Markku Perttuselle ja Hannu Freundille (oik.). – Opettajatkin tulevat kierroksella tutuiksi. Se pitää jalat samalla maalla heidän kanssaan, Markku sanoo.

Melkeinpä kaikki VAAO:n 70 opettajaa ovat paikalla iltapäivän infossa, kun Markku ja Hannu avaavat sopimusta.

On sidottua, sitomatonta, sääntelemätöntä ja kohdentamatonta työaikaa. Markku painottaa työaikasuunnitelmaa, joka pitää olla tehtynä keväällä tai viimeistään ennen jokaisen lukuvuoden alkua.

– Niitä tunteja tehdään, jotka esimies ja koulutuksen järjestäjä ovat työaikasuunnitelmassa opettajalta ostanut, Markku alleviivaa.

15.43 Valtaosa Valkeakosken ammattiopiston opettajista oli kuuntelemassa vuosityöaikainfoa. Työaikamalli otetaan oppilaitoksessa käyttöön ensi syksynä.

Tuhat ja yksi sopimusteknistä yksityiskohtaa myöhemmin päivä on päätöksessä. Paluumatka vaihtuu junamatkasta Hannun tarjoamaan autokyytiin. Etupenkillä jatkuu papatus työaikamalleista ja muistakin ajankohtaisista työmarkkina-aiheista.

– Yksi näiden matkojen anti on toki se, että tuntemalla toistemme näkemyksiä osaamme ratkoa sekä omia että vastapuolen ongelmia uusilla tavoilla. Tällä alalla ei päästä pitkälle, jos vastapuolta ei halua kuunnella ja ymmärtää, Hannu Freund sanoo.

 

Katso OAJ:n työmarkkina-asiamiesten Laura Nurmisen ja Markku Perttusen vetämä videolähetys ammatillisen koulutuksen vuosityöajasta Facebookin Opettajat ja vuosityöaika -ryhmästä.

Markku Perttunen

  • Työmarkkina-asiamies OAJ:ssä, jossa meneillään on kahdeksas työvuosi.
  • Työskennellyt 25 vuotta ammatillisena opettajana, josta 17 vuotta pääluottamusmiehenä Oulun seudun koulutuskuntayhtymässä.
  • Kuuluu OAJ:n toimiston sopimusneuvottelutiimiin, joka hoitaa niin kunnan kuin yksityisenkin opetusalan neuvotteluja ja sopimustulkintoja.
  • Ei tiedä montaakaan parempaa asiaa kuin Lapin puhtaista vesistä pyydystetyt tuoreet siiat ja taimenet.