Valmiusharjoitukseen tahdissa, mars!

Armeijan porteista sisään, maastopuku päälle ja arjen turvallisuustaitoja opettelemaan. Se on Mira Ahtilan mielestä erittäin hyvä idea.

Vuonna 2008 Mira Ahtila ja hänen opiskeluaikainen kaverinsa törmäsivät entiseen opettajaansa, joka ryhtyi houkuttelemaan heitä naisten valmiusharjoituksiin. Nasta-harjoituksissa kaikenikäiset naiset opettelevat varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä taitoja, kuten muonitusta, ensiapua ja sähköttä selviytymistä.

Jyväskyläläinen matkailualan opettaja Mira ja hänen ystävänsä ilmoittautuivat mukaan heti seuraavana vuonna, jolloin Naisten valmiusliitto järjesti harjoituksen Jyväskylän Tikkakoskella. Kurssivaihtoehdoista Mira valitsi etsinnän ja maastoensiavun – ja tiesi heti löytäneensä uuden harrastuksen.

– Ihastuin siihen, että harjoituksiin valikoituu maanpuolustushenkistä, mukavaa ja rentoa porukkaa. Myös monipuoliset sisällöt ja koulutuspaikat veivät mukanaan, Mira kertoo.

Mieleen on jäänyt etenkin kadonneen ihmisen etsintäharjoitus, jossa kouluttaja yllättäen määräsi Miran johtamaan operaatiota. Ei muuta kuin viranomaisradiopuhelin kouraan ja metsään.

– Ei siinä ehtinyt miettiä, piti vain alkaa toimia ja soveltaa teoriaa käytäntöön.

 

Valtakunnallisten Nasta-harjoitusten yhteistyökumppaneita ovat Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja puolustusvoimat. Vaikka osallistujat viettävät kolme päivää varuskunnassa ja noudattavat talon tapoja, toiminta ei ole sotilaallista eli aseita ei käsitellä.

Sotilaallinen järjestys sen sijaan tulee naisille tutuksi. Esimerkiksi maastopuvun kaulusten tulee olla ojennuksessa, kun ryhmä marssii muodossa koulutuspaikasta toiseen.

Mira tunnustaa pitävänsä säntillisistä toimintatavoista.

– Jos olisin aikoinani valinnut armeijaan menon, olisin varmaan pärjännyt siellä.

Ensimmäisen Nastansa innoittamana Mira kävi myös MPK:n viikonloppusotilaskurssin, jolla naiset saivat kokeilla ampumista ja marssimista täyspakkaukset selässä.

– Tykkäsin tosi paljon!

 

 

Viisi vuotta sitten Mira toimi Tikkakoskella järjestetyn valmiusharjoituksen koulutuspäällikkönä. Tehtävään häntä pyysi tuttu, joka tiesi hänen työskentelevän opettajana Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa.

Vapaaehtoistehtäväänsä varten Miran piti käydä kolme johtamiskurssia, jotka kartuttivat myös työelämässä tarvittavia organisointi- ja esimiestaitoja.

Mira pohtii, että opettajan ammatti ja valmiusharjoituksissa käyminen edellyttävät ihmiseltä paljon samoja ominaisuuksia.

– Tarvitaan organisointikykyä, positiivista asennetta ja avointa mieltä.

Miralle Nasta-harjoitusten parasta antia ovat olleet yhdessä tekeminen, uuden oppiminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Harrastuksensa ansiosta hän ymmärtää nyt aiempaa paremmin kansalaisten kokonaisturvallisuuteen vaikuttavia asioita.

– Olen hyödyntänyt koulutuksissa oppimaani esimerkiksi matkustusturvallisuutta ja retkiruokailua opettaessani.

 

Miran työnkuva Gradiassa laajeni viime syksynä, kun hän otti vastaan oman kampuksensa turvallisuuspäällikön tehtävät. Nyt hän koordinoi poistumisharjoituksia, huolehtii kampuksen yleisistä turvallisuusasioista ja päivittää pelastussuunnitelmia.

Kouluihin kohdistuneet iskut ovat konkretisoineet varautumisen ja harjoittelun merkitystä.

– Turvallisuus koskee kaikkia kouluasteita, eikä turvallisuusasioita koskaan kouluteta liikaa. Toivon, että valmiusharjoituksiinkin saataisiin lisää opettajia.

 

Mira Ahtila

  • 46-vuotias matkailualan opettaja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa. Toimii myös oman kampuksensa turvallisuuspäällikkönä.
  • Ensimmäiseltä ammatiltaan kokki.
  • Perheeseen kuuluvat aviomies ja aikuinen tytär.
  • Harrastaa myös ruoanlaittoa, matkailua ja koiran kanssa lenkkeilyä.