Toimiva työsuojelu kertoo, että sinusta välitetään

Työsuojelu varmistaa, ettei työtaakka kasva liian suureksi. Kouvolassa kuormaa jaetaan moniammatillisesti.

Jos oma jaksaminen tai vaikkapa työturvallisuus huolettaa, Merja Ahtiainen ottaa yhteyttä rehtoriin tai työsuojeluvaltuutettuun.

– Meillä on jämäkkä rehtori, jolle voi soittaa myös viikonloppuisin. Otin häneen yhteyttä joulupäivänä, kun sain tietää, että olen altistunut koronalle, kouvolalaisen Urheilupuiston koulun biologian ja maantieteen opettaja Ahtiainen sanoo.

Rehtorin antamat toimintaohjeet koronan käänteissä ovat Ahtiaisen mukaan olleet selkeitä ja käytännönläheisiä.

– Oppitunnit ovat alkaneet ulkoa. Opettaja on jakanut maskit ja valvonut käsienpesun tai annostellut käsidesin. Tuttu rutiini on kannustanut oppilaitakin maskien käyttöön.

 

Ahtiainen tuntee työssään päivittäin pelkoa, väsymystä, huolta ja hämmennystä, mutta silti hänestä tuntuu, että työpaikalla hänestä välitetään ja pidetään huolta.

Työsuojeluvaltuutettu on käynyt säännöllisesti tukemassa koulun henkilöstöä.

– Hän on hyvä tyyppi ja tekee kaikkensa myös esihenkilötasolla, jotta homma toimii, Ahtiainen kehuu.

Työterveydestäkin on tullut Ahtiaiselle kyselyjä jaksamisesta.

Urheilupuistossa yksi työhyvinvoinnin kulmakivistä on moniammatillinen yhteistyö. Ahtiaiselle ohjaajista ja oppilashuollon henkilöstöstä on ollut suuri apu.

– Heidän ansiostaan olen pystynyt keskittymään omaan työhöni. Esimerkiksi koulun nuoristyöntekijä lisää omaan työhöni valtavasti iloa ja hyvinvointia.

 

Työnantaja on vastuussa työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä myös korona-aikana, eikä tämä koske pelkästään fyysistä työympäristöä.

Lain mukaan työnantajan täytyy seurata myös työssä esiintyvää – ja korona-aikana lisääntynyttä – psykososiaalista kuormitusta sekä ryhtyä toimiin terveydelle haitallisen kuormituksen poistamiseksi tai vähentämiseksi.

– Esihenkilöillä on oikeus saada perehdytystä tähän. On tärkeää muistaa myös esihenkilöiden kokema työkuormitus ja toimet sen vähentämiseksi, erityisasiantuntija Sara Simberg OAJ:stä sanoo.