OAJ kouluttaa opeopiskelijoita työelämään

Kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta. OAJ kouluttaa uusia opettajia, jotta nämä tietäisivät oikeutensa, vastuunsa ja velvollisuutensa.

Ammattioppilaitoksen 16-vuotias opiskelija loukkaantui laastia tehdessään, kun hänen kätensä jäi puristuksiin laastintekokoneeseen. Opettaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Ennen onnettomuutta tapahtui useita virheitä. Vastuuopettaja oli tapahtumahetkellä kaupassa. Opiskelija jäi ilman valvontaa, koska paikalle jäänyt toinen opettaja ei tiennyt olevansa vastuussa ryhmästä.

Vastuuopettaja ei ollut valvonut, että työvälineet ovat työturvallisuusmääräysten mukaiset ja että niitä käytetään turvallisesti. Hän ei myöskään ollut riittävästi perehdyttänyt opiskelijaa koneen käyttöön.

Todennäköisesti vahingolta olisi vältytty, jos laastikoneen turvarajakytkin olisi toiminut. Turvamekanismi oli kuitenkin ollut pois käytöstä jo useita kuukausia.

Vastuuopettaja oli vastuussa koneen haitta- ja vaaratekijöiden selvittämisestä, tunnistamisesta ja niistä ilmoittamisesta muun muassa siksi, että hän oli ainoa opettaja, joka opetti koneen käyttöä.

Jos vain olisin tiennyt, olisin ollut huolellisempi, voisi moni sanoa.

OAJ:n johtava juristi Erkki Mustonen haluaa, että tulevat opettajat eivät joudu jossittelemaan.

Siksi Mustonen etäopettaa opettajaksi opiskelevia tänäkin syksynä. Hän uskoo, että tieto omista vastuista ja oikeuksista lisää turvallisuutta ja parantaa opettajan oikeusturvaa.

 

Turvallisuus on osa työelämäkoulutusta, jota OAJ tarjoaa ammatillisten opettajakorkeakoulujen opiskelijoille.

Viiden opetustuokion webinaarisarjassa on tuhti paketti säädös- ja palvelussuhdeasiaa aina hakumenettelyistä työsuhteen loppuun saakka

Aiheita on räätälöity yhdessä ammattikorkeiden opettajankouluttajien kanssa.

Osaamisaluejohtaja Mika Saranpää Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta kiittelee järjestön koulutuspanosta.

– Opettajankoulutuksessa ehditään antamaan peruseväät opettajan työhön ja jatkuvaan oppimiseen. On hyvä, että tätä tarjoilua rikastavat muutkin tahot, hän sanoo.

 

Kun opettaja tuntee työsuhteen ehdot, hän osaa myös vaatia tehtäviinsä tarpeeksi työaikaa.

 

Työelämää säätelevät monet lait ja sopimukset.

Ammatilliseksi opettajaksi aikovia askarruttavat tavalliset työsuhdeasiat, kuten se, miten vuosityöaika lasketaan, mistä se koostuu, mitä kuuluu työtehtäviin ja mikä on opettajan vastuu, jos jotakin sattuu.

– Kun opettaja tuntee työsuhteensa ehdot, hän osaa myös vaatia tehtäviinsä tarpeeksi työaikaa, Erkki Mustonen sanoo.

OAJ kouluttaa tulevia opettajia amkien lisäksi myös yliopistoissa.

Järjestön edunvalvonnan asiantuntijat ja juristit kertovat opiskelijoille muun muassa mihin mennessä pitää valittaa, jos on saanut väärän palkan, mitä kannattaa tehdä, jos on joutunut uhkauksen kohteeksi, milloin on tehtävä lastensuojeluilmoitus tai millaisia kurinpitokeinoja opettaja saa käyttää.

 

Toisessa Mustosen antamassa esimerkissä ammattioppilaitoksen opiskelija oli käyttäytynyt oppitunnilla epäasiallisesti.

Opettajalla oli perusteltu syy poistaa opiskelija opetustilasta välttämättömiä voimakeinoja käyttäen, koska tämä ei ollut totellut poistumiskehotusta.

Poistamisen aikana opiskelija oli riuhtaissut itsensä irti siten, että hänen kyynärpäänsä osui opettajan leukaan. Opettaja sai hammasvaurioita.

Käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että opiskelija oli huolimattomuudellaan syyllistynyt vammantuottamukseen. Opiskelija tuomittiin sakkoihin sekä maksamaan opettajalle vahingonkorvauksia.

Mustonen kertoo opiskelijoille lukuisista muistakin työelämän tositapahtumista, kuten perusteettomista irtisanomisista, joissa OAJ on tarjonnut jäsenilleen oikeusapua ja opettaja on saanut vahingonkorvauksia.

Yksittäisellä opettajalla on harvoin varaa lähteä henkilökohtaisesti riitauttamaan esimerkiksi työnantajan toimia, mutta OAJ:n tuella se onnistuu.

 

 

OAJ kouluttaa opiskelijoita työelämään

 

Mikä? OAJ:n työelämäkoulutus on ammattikorkeiden opettaja- opiskelijoille ja uusille ammatillisille opettajille tehty viiden koulutuskerran webinaarisarja opettajan oikeuksista, vastuista ja velvollisuuksista. Tänä syksynä koulutus järjestetään 31.10.–14.11. ja siihen voi ilmoittautua amkien yhteyshenkilöiden ja OAJ:n paikallisyhdistysten kautta.

 

Miksi? OAJ haluaa tarjota tuleville jäsenilleen sellaista työelämäkoulutusta, jota opettajankoulutuksesta puuttuu. Myös opiskelijat ovat toivoneet lisää tietoa työelämän pelisäännöistä.

 

Mitä vielä? OAJ:llä on työelämäkoulutuksia myös yliopistojen opettajaopiskelijoille. Lisäksi järjestö tarjoaa Eduhouselta hankittuja työelämätaitoja vahvistavia opintoja.