Taideaineiden opettaja valittiin opetusalan nobelistiksi

Miljoonan dollarin Global Teacher Prize -palkinnon voitti Andria Zafirakou Britanniasta. Hän omisti palkinnon kaikille opettajille ja kehui omia oppilaitaan suurella sydämellä.

 

Maailman parhaan opettajan palkinto meni tänä vuonna Lontooseen. Global Teacher Prize jaettiin juuri Dubaissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

– Tämä voitto ei ole yhden ihmisen juttu, vaan kaikkien opettajien, jotka yhdessä muovaavat lasten tulevaisuutta. Opettajien tehtävä on tehdä koulusta lintukoto, jossa oppilailla on turvallinen olo, voittaja Andria Zafirakou korosti,

Miljoonan dollarin palkintoa on tituleerattu opetusalan Nobeliksi.

 

Taideaineiden opettajaksi valmistunut Zafirakou opettaa Alpertonin koulussa Brentissä, Lontoossa. Brent on Britannian köyhimpiä seutuja ja lähes puolet oppilaista on syntynyt Britannian rajojen ulkopuolella. Alueella puhutaan yli sataa eri kieltä.

Monella oppilaalla on vaikeuksia käydä koulua, koska kotiolot ovat epävakaat.

Joskus oppilaan kotoa ei löydy hiljaista paikkaa, jossa tehdä kotiläksyjä, koska pienissä asunnoissa saattaa asua suurikin perhe. Moni nuori joutuu pitämään huolta perheen pienimmistä, kun vanhemmat ovat töissä.

Zafirakou etsii näitä oppilaita kotoa asti, jos heitä ei muuten koulussa näy. Yhdessä perheiden kanssa pohditaan, miten tilannetta voisi parantaa.

Erilaisten kulttuuritaustojen ymmärtäminen on kaiken avain. Voittaja on esimerkiksi sovittanut koulun opetusohjelman oppilaiden kulttuuritaustoihin.

– Mitä oppilailla ikinä onkaan taustallaan, koulumme on heidän. Jos koulu alkaisi kello 6:00 aamulla, oppilaat olisivat siellä jonottamassa kello 5:00. Niin upeita he ovat.

Eikä kaikilla suinkaan ole ongelmia.

– He valitsevat koulumme, koska meillä elämän monimuotoisuus sallitaan.

 

Taideaineet ovat Zafirakoulle sydämen asia. Niitäkin hän on saanut mahdutettua opetusohjelmaan.

– Usein taideaineet ovat ensimmäisenä leikkauslistoilla, ja se on väärin. Tiedämme, että ne, jotka käyttävät muita enemmän aikaa taiteisiin, pärjäävät paremmin jatkokoulutuksessa.

Luovuutta tarvitaan myös työelämässä. Lisäksi taideaineet ovat osa identiteetin kehittymistä.

– Meillä taideaineet tarjoavat oppilaille turvallisen paikan ilmaista itseään.

 

Tänä vuonna neljättä kertaa jaettu palkinto luovutettiin osana Dubaissa järjestettyä opetusalan konferenssia. Global Education and Skills Forumin palkintogaala lähentyi Oscar-gaalan loistoa. Voittajaa onnitteli videolla muun muassa Britannian pääministeri Theresa May. Palkinnon lavalle kiikutti formulakuski Lewis Hamilton.

Voitto ei tullut tyhjästä. Kilpailuun lähetettiin yli 170 maasta lähes 40 000 voittajaehdotusta. Hakijoista karsittiin ensin 50 finalistia viime vuoden lopulla. Kärkikymmenikkö paljastettiin alkuvuodesta.

Global Education and Skills Forum järjestettiin tänä vuonna kuudetta kertaa. Konferenssi keräsi huippuopettajien lisäksi paikalle opetusministereitä, opettajajärjestöjä, opetusteknologiafirmoja ja kansalaisjärjestöjä sekä puhujia Yhdysvaltain entisestä varapresidentistä Al Goresta Ranskan entiseen presidenttiin Nicolas Sarkozyyn.

Zafirakou ei vielä tiedä, mitä hän aikoo tehdä voittamallaan miljoonalla dollarilla.

– Ensin juhlitaan koululla. Edustan täällä kuitenkin kaikkia koulumme opettajia.

 

Global Education and Skills Forum

  • GESF on globaali opetusalan vuosittainen konferenssi, joka järjestetään Dubaissa. Tänä vuonna 17.– 18.3.2018.
  • Tapahtuma edistää koulutusta kautta maailman. Tänä vuonna teemana on tulevaisuus: Millä taidoilla nykylapset pärjäävät vuonna 2030 ja sen jälkeen?
  • Global Teacher Prize on miljoonan dollarin palkinto, jonka tavoitteena on nostaa valokeilaan opettajien tärkeä merkitys yhteiskunnassa. Neljännen kerran jaettu palkinto luovutettiin illalla 18.3.2018.
  • Suomalainen opettaja Jukka Sinnemäki pääsi tänä vuonna 50 parhaan joukkoon.

Lue samasta aiheesta