Tämä toimii: Pöljäillen kohti kesää

Raumanmeren peruskoulun erityisopettaja Kalle Valanne kaipasi kevätlukukauden päätökseen hyvää fiilistä ja puhui kollegat kanssaan kesävideon tekoon.

Opettajien tekemä musiikkivideo siivittää lomatunnelmiin niin opettajat, oppilaat kuin heidän huoltajansakin. Miten päädyitte videotaiteilijoiksi?

Ennen koronaa meillä opettajilla oli tapana tehdä bändiesityksiä koulun kevät- ja joulujuhliin. Nämä musiikkiesitykset ovat perinteisesti lisänneet yhteishenkeä opettajahuoneessa ja näyttäneet yläkoululaisillemme tavallista inhimillisemmän puolen opettajista.

Kun pandemia alkoi, perinteiset kevätjuhlat jouduttiin perumaan, ja niin jäivät tauolle myös opettajien musiikkiesitykset.

Toisena pandemiavuonna aloin tuntea tuskaa ja tylsyyttä, kun emme pystyneet järjestämään bändikonsertteja. Ehdotin kollegoille kesävideon tekemistä.

Yllätyksekseni he innostuivat ideasta. Kuvasimme ja julkaisimme ensimmäisen videon keväällä 2021.

 

Olette kesävideon kimpussa jo neljättä kertaa. Miten se syntyy?

Olemme tehneet kesävideon joka vuosi samalla tavalla. Ensin valitsemme tunnetun kesäbiisin, jonka soitamme ja laulamme kolmen muun kollegan kanssa.

Muut opettajat videoivat pieniä pätkiä, jotka löyhästi liittyvät valittuun musiikkikappaleeseen. Kuvatut ja äänitetyt pätkät leikkaamme ja liimaamme kesävideoksi, jonka lopullinen versio esitetään ensimmäistä kertaa kevätjuhlassa.

Videossa on tähän mennessä kuultu Kesän lapsi, 1972 ja Enemmän duoo ku sooloo. Esimerkiksi Anssi Kelan 1972 innosti opettajat kaivelemaan esiin nuoruuskuviaan. Niitä käytettiin osana videon kuvitusta.

 

Mikä merkitys kesävideolla on ollut koulun yhteishengelle?

Meillä on opettajien kesken erinomainen yhteishenki, mikä varmasti näkyy videon tekemisessä. Olen saanut yli puolelta videopätkän editoitavaksi, vaikka osallistuminen on vapaaehtoista ja kevät on kiireistä aikaa.

Oppilaat osaavat jo odottaa videota ja varmistelevat pitkin lukuvuotta, että sellainen ollaan taas toteuttamassa. Toivoisin, että kesävideolla pöljäilevät ja heittäytyvät opettajat lisäävät heidän koulumyönteisyyttään ja tartuttavat hyvää fiilistä – kaiken ei tarvitse olla vakavaa tai tylsää.