Opva opettaja kysyy, oletko nukkunut ja syönyt

Kun amisopinnot menevät juntturaan, Antti Pitkänen kohtaa, kuuntelee ja auttaa eteenpäin.

 

Antti Pitkänen, opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opettaja, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu, Kokkola

 

”Rintalätkässäni lukee Opva-opettaja, ja opetettavien ikä vaihtelee 17-vuotaista nuorista 50-vuotiaisiin entisiin nuoriin.

Lukuvuoden alussa pakeilleni tupsahti iso joukko opiskelijoita, joilla opinnot eivät syyskaudella edenneet. Joku tietty asia on voinut jumittaa, kuten ruotsi, jossa perusteiden kertausta saa nyt viitisentoista opiskelijaa.

Opva-tukeen ovat oikeutettuja kaikki toisen asteen ammatillisessa opiskelevat. Yto-opettajat ja ammatilliset opettajat ohjaavat opiskelijoita minulle ja kertovat, millaista tukea tarvitaan.

– Usein ongelmat liittyvät lukemiseen tai kirjoittamiseen, mutta monesti joudun sanomaan, että olisi kiva, jos sinulla olisi kouluun tullessasi reppu selässä ja kynä mukana.

Välillä minua pyydetään auttamaan kokonaista ryhmää. Osallistun opetukseen ja otan selvää, mikä joukossa mättää, nukkuuko ne ja syökö ne. Sitten pohdimme yhdessä, miten askellamme eteenpäin.

Suomea toisena kielenä, englantia, ruotsia, tietotekniikkaa ja matematiikkaa, mutta myös opiskelutaitoja ja elämänhallintaa. Näissä kaikissa paikkaan perustaitoja, joita amisopiskelijoilta edellytetään, mutta joita ei kaikille ole perusopinnoissa saatu rakennettua kivijalaksi.

Suomen kieltä voidaan opettaa myös työsalissa. Siellä sipulin leikkuun lomassa suomen kieli siirtyy suuhun ja mieleen helpommin kuin kirjan ääressä.

Opiskelijat muistavat erityisesti ne opettajat, jotka ovat kohdanneet heidät. Minua hymyilyttää, kun opiskelija kysyy minulta jotain muuta kuin opiskeluun liittyvää asiaa, kuten miksi Suomessa ei ole kulkukoiria.

Siitä tietää, että luottamus on syntynyt.

 


Opiskeluvalmiuksia tukevat Opva-opinnot tarjoavat matalan kynnyksen tukea ammatillisten opintojen suorittamiseen opiskelijoille, joiden perustaidoissa on vielä puutteita. Opinnot suunnitellaan yksilöllisesti ja ne sijoittuvat tavallisesti enintään puolen vuoden jaksolle. Lue lisää: taitavaopva.fi

Lue samasta aiheesta