Mistä syntyy unelmaduuni – opet kertovat

Elokuun alussa starttaa OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020, jossa haetaan ja jaetaan opettajille vinkkejä jaksamiseen. Jokaisella kuukaudella on oma teemansa, ja elokuun teemana on Unelmaduuni.

Opettaja-lehti kysyi OAJ:n valtuutetuilta, mikä heidän työssään on parasta.

”Opettajan työ on unelmaduuni, koska työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”, kirjoittaa OAJ:n valtuutettu, espoolainen luokanopettaja Anu Vilkki.

Nurmijärveläisen luokanopettajan Lea Hirvasniemi-Haverisen mielestä on hienoa toimia kulttuurin välittäjänä sukupolvien ketjussa.

”Parasta on nähdä oppilaan motivaation ja työnteon paraneminen”, vastaa uskonnon ja psykologian opettaja Jukka Hella Jyväskylästä.

 

Vastauksissa työn hyvinä puolina toistuivat yhteiskunnallinen merkittävyys, vapaus oman työn suunnittelussa sekä lasten ja nuorten kasvun seuraaminen.

Työssä parasta ovat etuoikeus tutustua koko ikäluokkaan sekä innostuneet ja innostavat oppilaat. Huippuhetkiä ovat ne, kun näkee oppilaan kasvavan ihmisenä tai pystyy auttamaan tätä.

”Det bästa är att dagligen ha förmånen att få jobba med Finlands framtid,” eräs valtuutettu vastaa.

”Lähes päivittäin joltakin oppilaalta tulee kysymys tai pulma, joka askarruttaa hänen mieltään. Kun ryhdymme selvittämään asiaa, on hienoa kokea lapsen helpotus, kun pulma ratkeaa,” luokanopettaja-valtuutettu kirjoittaa.

Englannin- ja ruotsinopettaja Vesa Lahtinen kokee olevansa unelmatyössään, koska Suomen tulevaisuus on kouluissa. Hänen mielestään unelmatyö rikkoutuu kuitenkin jatkuvien uudistusten ja lisääntyvän kirjaamisbyrokratian rattaisiin.

Rovaniemeläisen luokanopettaja Ulla Koposen mielestä unelmaduunin luo esimies, joka kuuntelee, luottaa, rohkaisee ja panostaa työhyvinvointiin.

Helsinkiläinen luokanopettaja Jussi Ernamo pitää vapaudesta tehdä työtä haluamallaan tavalla. ”On etuoikeus nähdä lapsen riemua joka päivä”, hän kirjoittaa.

”Det bästa med att vara lärare är den underbara kontakt man får med ungdomar, förmånen att följa dem en bit på vägen”, muotoilee rehtori Inger Damlin Mustasaaresta.

Myös mainiot työkaverit ovat hyvä syy tulla töihin. ”Upeaa seuraa ja kannustusta”. ”Huipputyyppejä!”, valtuutetut kirjoittavat.

 

Työhyvinvoinnin kysymykset ovat asialistalla OAJ:n valtuuston kokouksessa marraskuussa. Työhyvinvoinnin lukuvuoden nettijuttusarjassa unelmaduunista puhuu professori Kirsti Lonka.