Luotettu: Hanna haluaa vaalia ammatillisuutta

Häiritsevä palaute -sivuston neuvot auttavat opettajaa käsittelemään ikävää palautetta, sanoo työsuojeluvaltuutettu Hanna Näremaa-Perälä.

Saat inhottavaa tai epäoikeudenmukaista palautetta ja kirjoitat vastausviestiä mieli kuohuksissa.

Ennen kuin painat lähetä-nappulaa, viesti kannattaa antaa jonkun toisen luettavaksi, ettei tule sanottua liian voimakkaasti.

Tämäntyyppisiä ohjeita on koottu keväällä julkaistulle Häiritsevä palaute -sivustolle. Neuvoja on tarjolla myös organisaation maineenhallinnasta sekä siitä, miten työyhteisö voi tukea ikävää palautetta saanutta asiantuntijaa.

 

Työsuojeluvaltuutettu Hanna Näremaa-Perälän mielestä sivut tulevat tarpeeseen. Niiltä löytyy myös havainnollisia tapausesimerkkejä ja hyödyllisiä keinoja hankalien vuorovaikutustilanteiden purkamiseen.

– Asioita on sanoitettu kivasti ja ammatillisuutta korostaen, ja ohjeet sekä työntekijälle että esimiehelle löytyvät helposti. Kun käyn puhumassa opettajaryhmille, sivuilta löytyy myös hyviä videoita näytettäväksi.

 

Hannan työssä vihapuhe näyttäytyy useimmiten niin, että opettaja on kuormittunut tai loukkaantunut ikävistä Wilma-viesteistä.

– Ensireaktio on loukkaantuminen. Se ei ole ihme, sillä opettajat tekevät työtä sydämellään. Opettaja saattaa herkästi myös epäillä omaa ammattitaitoaan ja pitää tapahtuneen siksi omana tietonaan. On kuitenkin tärkeää puhua asiasta esimiehelle eikä jäädä sen kanssa yksin, Hanna korostaa.

Viisainta on säilyttää ammatillinen asenne ja ajatella, että tällaista sattuu kaikille.

– Vaikka opettajalle syydettäisiin henkilökohtaisia solvauksia, hänen ei kannata lähteä puolustautumaan henkilökohtaisesti.

Kouluissa on hyvä luoda yhteinen malli vihapostin käsittelemiseksi, sillä se tuo turvallisuutta ja helpottaa tilanteen hallintaa. Sivustolta saa vinkkejä mallin luomiseen.

Hanna Näremaa-Perälä

Erityisopettaja. Vuodesta 2014 päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna Helsingin kaupungin perusopetuksessa.

Häiritsevä palaute -sivusto

Toimintaohjeita epäasiallista palautetta tai vihapuhetta kohdanneelle asiantuntijalle sekä hänen esimiehelleen ja työyhteisölleen. Sivustoa voi käyttää ennakointiin, ensiapuun ja koulutukseen. Tekijöinä TJS Opintokeskus ja Osuuskunta Mediakollektiivi. OAJ yksi yhteistyökumppaneista.