Hoitotyön harjoittelupaikoista pulaa

Sairaanhoitajan työssä on pelissä ihmishenki, joten sitä ei voi aloittaa liian vähäisellä harjoittelulla.

Opettajalle on raskasta, jos hän ei voi olla varma opiskelijoidensa pärjäämisestä työelämässä.

Tämän tietää leikkauspotilaiden hoitotyön opettaja ja Tampereen ammattikorkeakoulun luottamusmies Kristiina Vähämaa.

– Leikkaussaliharjoittelupaikkoja on Tampereen seudulla liian vähän, hän harmittelee.

Leikkaussalin sairaanhoitajan tehtävänä on testata välineiden ja laitteiden käyttökunto ja avustaa toimenpiteessä kirurgia. Vastuu on suuri.

– Jos opiskelija tulee ensimmäiseen harjoitteluunsa anestesialeikkausosastolle vasta opintojen loppuvaiheessa, se on liian myöhään, Kristiina sanoo.

 

Tampereella aloitti vuoden alussa uusi korkeakouluyhteisö, johon kuuluvat Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston lisäksi Tampereen ammattikorkeakoulu.

Tähän mennessä on yhdistetty lähinnä sähköisiä palveluja, ja help desk -pisteitä on amkissa melkein joka käytävällä.

– Luottamusmiehenä toivoisin, että me ihmiset pääsisimme tekemään jotakin yhdessä, jotta muutosta saataisiin ruohonjuuritasolle. Kun opimme tuntemaan toisiamme, voimme ideoida ja tarjota opiskelijoille entistä enemmän yhteisiä opintojaksoja.

Tamkin henkilökuntaa puhuttavat myös tilakysymykset.

– Meillä on tilojen kanssa tiukkaa, ja opiskelijoita joudutaan ohjaamaan jopa käytävillä. Teknillisen yliopiston Hervannan kampuksella on tyhjiä tiloja, mutta niistä joutuisimme maksamaan vuokraa. Se olisi opetuksesta pois.

Korkeakouluyhteistyö Tampereella on ottanut ensiaskeleensa, mutta tulevaisuudesta ei vielä tiedä.

– Omistajaohjaus on siirtynyt osake-enemmistön myötä Tampereen yliopistolle, emmekä vielä tiedä, miten se aikoo valtaansa käyttää.

Kristiina Vähämaa

Lehtori, terveystieteen maisteri, sosiaali- ja terveysalan luottamusmies. Opettaa erityisesti leikkauspotilaiden hoitotyötä Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Tampere3

Alueen korkeakoulut yhdistänyt Tampere3-prosessi saavutti lakipisteensä, kun uusi Tampereen yliopisto aloitti vuodenvaihteessa. Korkeakouluyhteisön kärkialat ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta. Tampereen ammattikorkeakoulussa on yhdeksän koulutusalaa, ja se on yksi Suomen suurimmista ammattikorkeista.