Kumppanukset: Heliumpallo ja narun pitelijä

Elina Kilpeläinen ja Kati Tuulenkari ovat yhtä kuin kulttuuritoiminta Silmu. He luovat taide-elämyksiä pääasiassa varhaiskasvatukseen osallistuville lapsille ja perheille, mutta myös järjestämällä erilaisia tapahtumia kaikkien kajaanilaisten iloksi.

Kumppanukset-juttusarjassa ystävät tai yhteistyökumppanit kertovat toisistaan ja siitä, mikä heitä yhdistää.

Kati Elinasta:

Ellu on kuin taivaalla leijuva heliumilmapallo ja minä sen pitelijä.

Siellä se maalailee suuria visioitaan ja huitelee omissa sfääreissään, kun minä puristan narusta ja vedän palloa maata kohti. Muistuttelen kalenterista ja nyin yksityis- kohtia suunnitelmiimme.

Ellu on sanaseppo, joka näkee maailman herkin silmin. Miten hienosti hän osaakaan sanoittaa asioita!

 

Vastaamme Ellun kanssa Kajaanin kaupungin ylläpitämästä varhaiskasvatuksen kulttuuritoiminnasta Silmusta. Tarjoamme omia projekteja kuten teatteria, juonellisia museokierroksia, pihaseikkailuja ja leikkitoimintaa. Toimimme tiiviisti kajaanilaisten kulttuurilaitosten sekä useiden lasten parissa toimivien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Päiväkodeissa meillä on omat kulttuurivastaavat, joita ohjaamme ja joille järjestämme koulutuksia esimerkiksi musiikissa, kuvataiteessa, tanssissa ja sanataiteessa.

Kun kevään kulttuuritapahtumat koronan vuoksi peruttiin, keikautimme kalenterimme uusiksi ja aloimme valmistella syksyllä pidettävää Metsän sylissä -näyttelyä Silmun tyhjässä puutalossa.

On ihanaa rakentaa rauhassa lavasteita liiman ja liisterin peitossa. Taiomme satumetsää vanhaan viljamakasiiniin.

Olemme valmistelleet näyttelyä pitkin lukuvuotta lähettämällä päiväkodeille runoja, kuvia, askarteluvihjeitä, tietoiskuja ja kirjavinkkejä metsästä ja sen elämästä. Päiväkotien henkilökunta on tehnyt projektia lasten kanssa ja me olemme luoneet näyttelyn kokonaisuutta, väsänneet tarinoita ja karttoja.

 

Meillä on turvallinen, lämmin ja ystävällinen työilmapiiri. Jaamme ja analysoimme tunteitamme. Yritämme kääntää ikävätkin asiat positiivisiksi.

Kun alamme suunnitella jotain uutta projektia, Ellu hahmottaa heti kokonaisuuden. Hän tietää saman tien, miltä se näyttää ja maistuu. Tästä on hyvä lähteä työstämään ideaa eteenpäin yhdessä.

Heitämme ensin kaikki vaihtoehdot näkyville ja karsimme niitä myöhemmin. Se on mainio työtapa varsinkin, kun on hyvä draivi päällä. Välillä kyllästyttää, jos prosessi ei etene.

Ellu nauttii ehkä kaikkein eniten tekovaiheesta projektin sisällä, minä taas valmiista tuotoksesta. Pääsy Ellun työpariksi oli minulle suuri onnenpotku, olinhan jo pitkään haaveillut, että pääsisin töihin Silmuun.

Meistä tuli pian rakkaat ystävät.

 

Elina Katista:

Kati on sydämen lukija ja tukija. Hän on pitelijä, toimija ja samalla hyvin turvallinen toveri.

Vaikka Kati on myös hassu näpertelijä ja yksityiskohtiin puuttuja, hän osaa esittää hyviä kysymyksiä ja ottaa asioista selvää.

Rakastamme Katin kanssa kulttuuria ja olemme harrastaneet teatteria, sanataidetta, kuvataidetta ja musiikkia. Osaamme heittäytyä täysillä mukaan. Se on tärkeää ja hauskaa tässä työssä. Selkäranka ei murene, vaikka hullutellaan ja mokaillaan.

 

Meillä on yhteiset juuret, sama mieli, sama kieli ja sama suunta. Saamme villejä innostuksen puuskia, eläydymme, visioimme ja kokeilemme erilaisia asioita.

Kati on tutkijaluonne. Hän hankkii tietoa koronasta ja kertoo sen minulle. Minä saatan sanoa, etten kestä kuulla enempää.

Sanoitamme asioita ja ihmettelemme niitä ääneen. Pyrimme tuomaan lisämaustetta kaikkeen jo olemassa olevaan.

Olemme aika lapsellisia, vaikka olemme aikuisia. Kerran leikimme olevamme ruotsalaisia ja puhuimme ruotsia koko päivän. Kukaan muu ei olisi sitä kyllä ymmärtänyt.

Välillä laulamme suurin tuntein, liikumme omituisesti, teemme hokemia, matkimme tai säikyttelemme toisiamme, piilottelemme tavaroita tai käännämme niitä nurinpäin. Leikki pitää meidät virkeinä ja tuo buustia työntekoon.

 

Yhteistä meille on rikas mielikuvitus. Se tuo eteemme loputtomasti uusia ideoita. On mukavaa, kun saamme käyttää luovuuttamme ilman rajoja.

Arvioimme Katin kanssa jatkuvasti omaa ja toistemme tekemistä. Kehumme toisiamme ja muistutamme positiivisista asioista. Tahdomme tuottaa hyviä elämyksiä lapsille, aikuisille, mutta myös itsellemme.

Sattuma toi meidät yhteen. Emme tunteneet toisiamme ennestään, mutta kun katseemme kohtasivat, se oli siinä.

 

Kati Tuulenkari

  • Varhaiskasvatuksen opettaja.
  • Kulttuurivinkki: Anna Anttosen ja Kati Inkalan kirja Riimikissa kikattaa – runohetkiä pienille.

Elina Kilpeläinen

  • Varhaiskasvatuksen opettaja.
  • Kulttuurivinkki: Mielikuvitus on avain luovuuteen. Raota ovea, niin voit saada idean.